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Messorio 2008 75cl

IGT | Bolgheri | Toskana | Italien
Ausverkauft
Rezensionen & Bewertungen
97 Robert Parker
The 2008 Messorio is simply marvelous in this vintage. Layers of dark fruit take shape beautifully in the glass as this reticent Messorio shows off its pedigree. The 2008 is a decidedly inward wine that, once again, stands apart from some recent vintages. The 2008 is a mid-weight, refined Messorio endowed with tons of balance and sheer finesse. It will be a fascinating wine to follow in the coming years. The 2008 Messorio was aged for 14 months in the standard French oak barrique (75% new), a move away from the smaller barrels that had been used in past years. Anticipated maturity: 2018-2028. These may very well be the finest wines I have ever tasted from Le Macchiole. There is no question these are the best wines the estate has ever produced relative to the overall quality and potential of the vintage. Over the years this cutting edge estate has been at the forefront of many developments in Maremma and Italy including working with low yields, densely planted vineyards and using small 112 liter barrels for the flagship Merlot, Messorio. Proprietor Cinzia Merli and long-time oenologist Luca d’Attoma have continued to search for ways to improve. These 2008s show the direction of the future. New oak levels are down, the quality of coopers is up and the estate is moving towards larger 500-liter barrels on some of the wines. Le Macchiole has always produced stunning fruit. Now that much of the makeup is beginning to come off the wines it is obvious the estate’s potential is limitless. Nowhere is a return to a more classic style in Italy more evident than at Le Macchiole.
92 Wine Spectator
Cool and aloof, in a restrained blueberry-, blackberry- and mineral-flavored way. Though concentrated, this is fresh, fluid and elegant, with a tightly wound finish. Requires patience. Merlot. Best from 2014 through 2028. 875 cases imported. –BS .
Hersteller
Le Macchiole
In den frühen 1980er-Jahren legte Le Macchiole zusammen mit einigen anderen Weinproduzenten die neue Speerspitze hochwertiger italienischer Weine fest. Vor seinem frühen Tod hatte Eugenio Campolmi zusammen mit seiner Frau Cinzia Merla dieses revolutionäre Projekt angestoßen, bei dem ihre Weinleidenschaft sie auf ganz neue Wege führen sollte. Zusammen machten sie aus diesem 18 Hektar großen Grundstück einen der führenden Erzeugerbetriebe von Super-Toskanern in Bolgheri, auf gleicher Ebene mit den Nachbargütern Ornellaia und Sassicaia. Mit Unterstützung durch den hervorragenden Önologen Luca D’Attoma entwickelten sich die Weine zu den aufregendsten Kreationen aus der Toskana. Der Rotwein des Hauses, Macchiole, nimmt den Großteil der Produktion ein, gefolgt von drei exzeptionellen sortenreinen Roten: Paléo Rosso, Messorio und Scrio. Der Paléo Rosso ist ein strukturierter Cabernet Franc. Der reichhaltige Messorio ist ein reiner Merlot, und Scrio ein elektrisierender Syrah. Heute führt Cinzia Merli das Gut und hält mit viel Enthusiasmus Eugenios Innovationsgeist hoch.