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Barolo Monfortino Riserva 2019 300cl

DOCG | Barolo | Piemonte | Italien
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Rezensionen & Bewertungen
100 Robert Parker
It's been a while, alas. The last vintage of this legendary wine was 2015. Skipping forward to a year of natural richness and concentration, the Giacomo Conterno 2019 Barolo Riserva Monfortino is a magnificently executed wine. It carefully reins in the soaring power of Nebbiolo and whittles it down to extreme finesse and precision. This is the essence of the grape with no extra bells or whistles. Roberto Conterno tells me he chose not to make Monfortino in 2016 because he considered 2015 to be a superior vintage. (There is an image problem with 2015, he concedes, because 2016 was more consistent overall than 2015; however, his experience with 2015 is better.) The 2017 vintage was a contender for Monfortino, but the wine was not made. The 2018 vintage also came close to production, but a lack of diurnal temperature shifts at the end of the growing season disqualified it, Roberto Conterno explains. His heart settled on 2019, a vintage that reminds him of the tension and energy found in 2013. However, the DNA of the 2019 vintage is slightly different because this edition sees 27% fruit blended from Arione. This site adds finesse and elegance. The rest of the blend represents a special selection from Francia, and that is where this wine gets its power and age-worthy tannins. The 2019 will be released in October 2025.
99 Vinous
98 James Suckling
A complex and deep wine that’s as graceful as it is powerful. Aromas of earth, strawberries, dried cherries, restrained orange peel, sweet dried violets, potpourri and licorice root. Full-bodied and concentrated, with graphite flavors and thick, dusty, muscular yet ripe tannins. Still youthful and vibrant, with refreshing acidity. More impressive on the palate than on the nose, suggesting it needs time to fully evolve. Available in October. Drink from 2026.
Hersteller
Giacomo Conterno
Ohne Zweifel ist Giacomo Conterno einer der größten Produzenten in Barolo. Obwohl seine Wurzeln bis ins 18. Jahrhundert zurück reichen, begannen sie erst 1908 Barolo herzustellen, während die Familie eine Taverne in San Giuseppe in der Nähe von Monforte d'Alba betrieb. In den 1920er Jahren galten sie als einer der ersten Hersteller, die zu dieser Zeit Barolo in Flaschen abfüllten, während andere Hersteller von Barolo jeweils in Fässern und in Demijohns („Glassballons“) verkauften. In den 1930er Jahren begann das Weingut, Barolo Monfortino herzustellen der ein großes Alterungspotenzial bewies. 1954 produzierte das Weingut weiterhin einen Barolo und einen Barolo Riserva. 1961 übernahmen die beiden Söhne Giovanni und Aldo den Familienbetrieb. Aldo teile jedoch nicht die rein „traditionalistische Philosophie“ des Hauses und gründete 1969 sein eigenes Anwesen (Aldo Conterno Poderi). 1974 setze das Weingut mit dem Kauf des Cascina Francia Weinbergs dem Fremdbezug von Trauben ein Ende. Ab 1980 wurde der erste Jahrgang von ihren eigenen Trauben unter dem Namen Barolo Cascina Francia produziert. Heute kann der vollkommende und reinste Ausdruck des Barolos in den Flaschen mit dem Namen Giacomo Conterno gefunden werden. Diese Weine sind reich, mächtig, gut strukturiert und in der Lage lange in der Flasche zu reifen.