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Barolo Monfortino Riserva 2013 150cl

DOCG | Barolo | Piemonte | Italien
CHF 2’378.20

Alle Jahrgänge

2013 2015
Rezensionen & Bewertungen
99 Vinous
The 2013 Barolo Riserva Monfortino is another huge, tannic wine. Crystalline and so precise, the 2013 is deceptive, as the aromatics are quite inviting, until masses of tannin hit the palate. Tar, rose petal, spice and cedar open with a bit of time in the glass, showing just enough to make the wine pleasurable today. Even so, the best is clearly yet to come. Patience will be rewarded.
99 Wine Spectator
Subtle aromas of cherry, wild herb and tobacco introduce this sleek, complex red. Cherry, strawberry, loam, iron and tobacco flavors build in intensity to an extended finish, but the texture and harmony are what define this superb Barolo. Silky, with a fine weave to the dense tannins. All the components come together on the lingering aftertaste. Best from 2022 through 2050. From Italy. —B.S.
98 Robert Parker
I have been tasting this wine from barrel for the past two years and now finally, abracadabra, the 2013 Barolo Riserva Monfortino is safely housed in bottle. The wine was bottled in June of last year and will hit the market this upcoming October. The Barolo Francia was not produced in 2013 because Roberto Conterno diverted all fruit from that vineyard to this wine. Monfortino was not produced in 2011 or 2012, meaning that this 2013 edition follows directly after the absolutely stunning 2010 vintage (which earned a perfect 100-point score). The two vintages (2010 and 2013) are very similar, strikingly so, but the 2013 vintage registers at a slightly lower structural threshold. The tannins are slightly looser, or softer in the case of this wine. With up to six years in botte, the 2010 vintage is still crunchy and super sharp, while this wine is slightly more succulent and earthy. Some 20,000 bottles, 2,500 magnums and 400 three-liter bottles were made.
Hersteller
Giacomo Conterno
Ohne Zweifel ist Giacomo Conterno einer der größten Produzenten in Barolo. Obwohl seine Wurzeln bis ins 18. Jahrhundert zurück reichen, begannen sie erst 1908 Barolo herzustellen, während die Familie eine Taverne in San Giuseppe in der Nähe von Monforte d'Alba betrieb. In den 1920er Jahren galten sie als einer der ersten Hersteller, die zu dieser Zeit Barolo in Flaschen abfüllten, während andere Hersteller von Barolo jeweils in Fässern und in Demijohns („Glassballons“) verkauften. In den 1930er Jahren begann das Weingut, Barolo Monfortino herzustellen der ein großes Alterungspotenzial bewies. 1954 produzierte das Weingut weiterhin einen Barolo und einen Barolo Riserva. 1961 übernahmen die beiden Söhne Giovanni und Aldo den Familienbetrieb. Aldo teile jedoch nicht die rein „traditionalistische Philosophie“ des Hauses und gründete 1969 sein eigenes Anwesen (Aldo Conterno Poderi). 1974 setze das Weingut mit dem Kauf des Cascina Francia Weinbergs dem Fremdbezug von Trauben ein Ende. Ab 1980 wurde der erste Jahrgang von ihren eigenen Trauben unter dem Namen Barolo Cascina Francia produziert. Heute kann der vollkommende und reinste Ausdruck des Barolos in den Flaschen mit dem Namen Giacomo Conterno gefunden werden. Diese Weine sind reich, mächtig, gut strukturiert und in der Lage lange in der Flasche zu reifen.