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Bâtard Montrachet 2001 75cl

AOC Grand Cru | Côtes de Beaune | Burgund | Frankreich
CHF 1’024.80
Rezensionen & Bewertungen
89 Robert Parker
The 2001 Batard-Montrachet, a spice, white pepper, and pear-scented wine, is broad, supple, and soft. Light to medium-bodied, it offers loads of smoky pears in its supple personality. This wine also has a trace of the “tannic” characteristic found in the Clavoillon and Pucelles. It should be consumed over the next 5-6 years. To Pierre Morey, Domaine Leflaive’s winemaker, “2001 was not an easy vintage, but it made our work that much more interesting. Our vines faced rot, hail, heat (that burned some grapes), cold, then the onset of botrytis, making us sort grape by grape.” He went on to add, “so we knew on August 3rd, the day after the hail storm, that it was a sorting vintage . . . our next surprise was the acid balance, in which we found we had normal tartaric numbers but high malic acid, making the wines difficult to taste. We opted for an extended elevage, to get the noses to express themselves and the bodies to fill out.” According to Morey, all of the domaine’s Puligny parcels were struck by hail, having lost 20% of their production of Folatieres, slightly less in other parcels. Yields, though lower than in both 1999 and 2000, came in between 40 and 45 hectoliters per hectare, after the work on the sorting tables. When I asked Mr. Morey, a deeply honest man, whether he liked the 2001s, he said, “it’s not my favorite vintage of the last 10 years, but an interesting one, I’m intrigued to see how they will age and when they will be at their best.”
Hersteller
Domaine Leflaive
Heute ist die Domaine Leflaive im Besitz der vierten Generation in Person von Brice de La Morandiere, dem Urenkel des Gründers Joseph Leflaive. In den 1920er Jahren nahm Joseph die große Verantwortung auf sich, die Weinberge der Familie in Puligny-Montrachet neu zu bestocken, zu erweitern und zu verbessern. In den 1960er und 1970er Jahren trieb Josephs Sohn Vincent diese Entwicklung weiter voran und konzentrierte sich ganz auf die Qualität, woraufhin das Ansehen des Gutes enorm anstieg, so dass seine Weine bis heute extrem begehrt sind. Und auch die nächsten Generationen trugen zum Erfolg bei: Vincents Tochter, die verstorbene Anne-Claude, machte aus dem Anwesen einen biodynamischen Betrieb und rückte so die ohnehin schon hohe Qualität noch mehr in den Vordergrund. Biodynamische Verfahren bewahren die Charakteristika des Terroirs, was sich in den ausgewogenen, strukturierten Weinen zeigt. Heute gilt die Domaine Leflaive als Burgunds bester Weißweinerzeuger, mit Weinen von brillanter Klarheit und Reinheit und komplexer Dimension.