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La Violette 2019 75cl

AOC | Pomerol | Bordeaux | Frankreich
CHF 324.30
Rezensionen & Bewertungen
95 Vinous
The 2019 La Violette offers typical ravishing scents of blueberry, crème de cassis and violet (of course), modern yet irresistible and well-defined, and better than in previous years. The palate is medium-bodied, fleshy yet balanced, with supple tannins, copious, lightly spiced red fruit and a pure, concentrated finish. A delicious Pomerol that offers hedonic pleasure.
93 Robert Parker
From a site with soils richer in clay that's planted with more Merlot, the 2019 La Violette is even more powerful than its stablemate Le Gay. Offering up aromas of plum preserve, strawberry liqueur, loamy soil, burning embers, spices and dark chocolate, it's full-bodied, thick and textural, with a rich, muscular profile and a broad, heady finish. This is a ripe, powerful wine that privileges impact over finesse, but it will give plenty of pleasure for admirers of the style.
92 Wine Spectator
Seductive, with warm plum sauce and blackberry compote notes rolling through, carried by a velvety structure and infused liberally with anise and dark tea through the toasted finish. Drink now through 2033. 416 cases made. — JM
Hersteller
Château La Violette
Château La Violette ist ein winziges Pomerol-Weingut, das in den letzten Jahren Kultstatus errungen hat. Bis 2006 führte es ein beschauliches (oder vielmehr verborgenes) Dasein. Doch dann wurde es von der hochdynamischen Catherine Péré-Vergé übernommen, Eigentümerin von Château Le Gay und Château Montviel sowie einiger argentinischer Weingüter. Die Weinberge befinden sich in phantastischer Lage auf dem Pomerol-Plateau nahe Trotanoy. Zwar beläuft sich das Anwesen auf insgesamt drei Hektar, doch infolge einer jüngeren Neubepflanzung werden nur 1,4 Hektar seiner alten Reben (manche über 50 Jahre alt) für die Weinherstellung verwendet, sodass es sehr schwer zu finden ist. Nach dem manuellen Abbeeren werden die Trauben in (ungewöhnlicherweise) neuen französischen Eichenfässern fermentiert. Mit Michel Rolland als beratendem Önologen erklomm La Violette mit den Jahrgängen 2009 und 2010 seinen Zenit, für die es 98 bzw. 100 Punkte erhielt.