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Doisy Védrines 2003 75cl

2ème Cru Classé | Sauternes | Bordeaux | Frankreich
Ausverkauft
Rezensionen & Bewertungen
92 Von Robert Parker
89 Von Wine Spectator
It is against my better judgment to taste the sweet wines of Barsac and Sauternes at such an early age, as I find they typically require at least 12 months to reveal the definition/delineation so essential in these creamy, creme brulee, and honeysuckle-flavored offerings. Nevertheless, because this vintage is so highly regarded, I tasted through most of the top estates. The 2003s appear to be somewhat in the style of the 1990s, with high levels of residual sugar (higher than 2001 for the most part) as well as botrytis, low acidity, and fat, full-bodied personalities. This region?s harvest began extremely early (early September), and was completely finished within three weeks. It does not appear that the nobleness and racy richness of the 2001 vintage will be found in the 2003s, but readers who like the big, flamboyant, over the top style of the 1990s will enjoy the 2003s even more than I did. Unlike most of my red wine tastings, this offering was only tasted once. Readers should keep in mind that this a very early, pre-bottling judgment from very unevolved wine that is not nearly as defined and easy to evaluate as the reds.
Hersteller
Château Doisy-Védrines
Die Chevaliers de Védrins waren über Jahrhunderte hinweg Eigentümer dieses Besitzes und gaben ihm ihren Namen. Er wurde in die Klassifikation von 1855 aufgenommen und von den derzeitigen Inhabern Mitte des 19. Jahrhunderts erworben. Doisy-Védrines liegt auf der Lehm-Kalkstein-Anhöhe in Haut-Barsac. Der Boden wird auf traditionelle Weise gepflügt und die Weinbeeren werden von Hand in mehreren Arbeitsgängen (bis zu 6 oder 8) gelesen. Die Gärung und die Reifung erfolgt in Fässern (ausschließlich französische Eiche). Die Kombination aus modernen und traditionellen Verfahren verleiht Château Doisy-Védrines die für die Marke charakteristische Reichhaltigkeit und die für die besten Sauternes-Weine typische Feinheit. Die Jahresproduktion beläuft sich auf 36.000 Flaschen. In jungen Jahren ist dieser Wein wohlausgewogen und sehr delikat, insbesondere als Aperitif. Ältere Jahrgänge sind ein Hochgenuss zum Abschluss einer Mahlzeit.