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Champagne Brut La Grande Année 2012 75cl

AOC | Vallée de la Marne | Champagne | Frankreich
Ausverkauft
Rezensionen & Bewertungen
97 Wine Spectator
This goes from zero to 60 right out of the gate, with an intense spine of acidity driving tightly meshed flavors of crushed black currant, ground coffee, candied grapefruit peel and toasted almond. The profile expands on the palate, carried by the fine, raw silk–like mousse. Richly aromatic and expressive from start to lasting, spiced finish. Disgorged July 2019. Drink now through 2037.—Alison Napjus
95 Robert Parker
Disgorged in July 2019, Bollinger's 2012 Brut La Grande Année is showing well, offering up an incipiently complex bouquet of crisp yellow orchard fruit, fresh peach, orange oil, toasted walnuts and dried apricot that's still quite reserved with less than a year on cork. Full-bodied, deep and muscular, the 2012 is blockier and broader-shouldered than its 2008 predecessor, with a weightier and even more concentrated palate built around a bright spine of acidity, concluding with a chalky finish that carries appreciably dry extract. This isn't quite as elegant as the exquisite 2008, but it is a superb effort and obviously built to age.
Hersteller
Bollinger
Als einer der größten Namen in der Champagne verzeichnet das Haus Bollinger seit seiner Gründung 1829 durch Jacques Bollinger und Paul Renaudin ein kontinuierliches Wachtum. Die stärkste Expansion fand Mitte bis Ende der 1990er Jahre unter Führung von Madame Lily Bollinger statt. Heute ist deren Großneffe Ghislain de Montgolfier Geschäftsführer des legendären Weinguts, das sein internationales Renommee vor allem seinem Ehrgeiz verdankt, feine und dabei kraftvolle und komplexe Champagner unter Dominanz von Pinot Noir zu produzieren. Die jahrgangslose Special Cuvée ist betont rassig – ein reicher und fülliger Schaumwein, während die überragenden Grande Année und Grande Anneé Rosé ebenfalls Spitzenränge unter den Champagnern einnehmen. Der beachtenswerte Champagne R.D. (récemment dégorgé oder spät degorgiert) profitiert von bis zu zehn Jahren Hefesatzlagerung. Die kremigen, gar gerösteten Geschmacksnoten machen diesen außergewöhnlich gut ausgewogenen Wein zu einem Aushängeschild Bollingers.