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Veraton 2013 75cl

DO | Campo de Borja | Aragonien | Spanien
Ausverkauft

Alle Jahrgänge

2012 2013 2014
Rezensionen & Bewertungen
92 Robert Parker
Their least-expensive wine, and one qualifying for this report, is the 2013 Alto Moncayo Veraton, aged in 60% new French oak and 40% new American oak for 17 months and bottled without filtration. This is a blockbuster, 100 % Old Vine Grenache cuvée, with a deep-purple color, great intensity, loads of blackcurrant and black cherry fruit, with licorice, lavender and touch of graphite and earth. It is full-bodied and powerful and I suspect tips the scales at at least 14%-14.5% alcohol. This should drink well for 5-6 years, possibly a lot longer. These wines are made by Australian winemaker Chris Ringland and emerge from one of the finest sources of Old Vine Grenache in Spain, the Bodegas Alto Moncayo. The more expensive wines are called Alto Moncayo and Aquilon. Founded in 2001 in Campo de Borja, the winery has 210 acres of primarily ancient Grenache planted on mountain hillsides, most with a southerly exposure. The soils tend to be a complex mix of clay, slate, quartz, chalk and other minerals. The youngest of the vines were planted in 1967 and the oldest vineyards date back to 1910.
90 Wine Spectator
Ripe cranberry and boysenberry flavors mingle with vanilla, licorice and toast notes in this expressive red. The plush texture is supported by light, firm tannins and lively acidity. Drink now through 2020. 3,000 cases made.
Hersteller
Bodegas Alto Moncayo
Seinen besten Ausdruck findet dieses Terroir in den Bodegas Alto Moncayo. In ihren Weinen entfaltet sich auf makellose Weise das volle Potential der heimischen Garancha-Traube, womit sie alle anderen ihrer Art hinter sich lassen. Das 92 Hektar große Weingut liegt im Herzen des Campo de Borja Denominación de Origen, an den Hängen der Moncayo-Berge. Mit dem Ziel, globale Maßstäbe für ihre heimische Rebsorte zu setzen, gründeten Jorge Ordonez und der Weinmacher von Barossa, Chris Ringland, im Jahre 2002 dieses exklusive Projekt. Auf dem höchsten Grundstück in Borja beherbergen die Böden aus rotem Lehm und Schiefer die Hauptzutat von Alto Moncayo – die alteingesessenen, traditionellen Garnacha-Rebstöcke. Dieses Joint Venture hat die Produktion dreier Marken hervorgebracht, jede aus 100% Granacha-Trauben: Veratón, Alto Moncayo und den erstklassigen Aquilón. Die Weine sind aromareiche und enorm konzentrierte Beispiele für die DO. Die intensiv-fruchtigen Noten werden durch eine sehr präsente Mineralität ausbalanciert, was jedes Exemplar zu einem wahren und einmaligen Alto Moncayo macht.