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Punteggi dei critici
98 Da Robert Parker
98 Da Wine Spectator
The 2009 La Tache presents a rich tapestry of nearly indescribable elegance. The aromas and flavors seem to hover on the palate in this intensely sweet, perfumed La Tache. Bright floral notes, hard candy and mint ring out on the finish. Anticipated maturity: 2030-2060. I tasted the 2010s twice from barrel, once in the summer just as the wines were about to be racked and then again during my early December visit. On both occasions the wines were stellar. Like virtually all of his colleagues, co-manager Aubert de Villaine was surprised by the level of the 2010s given all of the challenges of the growing season. I could repeat everything de Villaine told me, but there is no better source than the man himself, so readers who want to learn more about the 2010 harvest may want to take a look at my interview with de Villaine on www.erobertparker.com. Overall, I am very impressed with the 2010s with the exception of the Corton, which appears to be a notch or two below the 2009. The 2010 that most greatly exceeds its appellation and historical level of quality is the Echezeaux. I also tasted the 2010 Vosne-Romanee Cuvee Duvault-Blochet but the domaine had not yet decided if the wine would be released. I will report on the 2009s in our April issue.
Produttore
Domaine de la Romanée Conti
La tenuta vinicola più iconica non solo della Borgogna, ma di tutta la Francia, se non del mondo intero. Con il monopolio dei due vigneti più grandi - Romanée-Conti e La Tâche - e con una generosa quantità di altri vigneti a Vosne-Romanée e oltre, la tenuta si è assicurata da lungo tempo uno status venerato, pur essendo totalmente discreta e perfino modesta. La Casa è di proprietà delle famiglie Villaine e Leroy-Roch, con Aubert de Villaine alla guida della tenuta fin dal 1974, ma può far risalire le proprie radici al XIII secolo, quando i monaci di Saint-Vivant piantumarono le prime viti. La tenuta è biologica dagli anni Ottanta e biodinamica dagli anni Novanta. Indubbiamente, è anche la tenuta più famosa nella regione ad adottare (e ad averlo sempre fatto) la fermentazione a grappoli interi, una tecnica tradizionale sempre evitata da Henri Jayer, ma che in anni recenti ha ispirato molti altri viticoltori. Allen Meadows, probabilmente l’esperto di Borgogna e il critico più competente del mondo, ha dato un punteggio perfetto a un solo vino: il Romanée-Conti del 1945.