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Punteggi dei critici
98 Da James Suckling
98 Da James Sukling
19 Da Rene Gabriel
19 Da Rene Gabriel
97 Da Robert Parker
97 Da Robert Parker
95 Da Wine Spectator
95 Da Wine Spectator
The 1998 vintage is a personal favorite of mine for modern sleeper vintages in Bordeaux, which means that many wine lovers still overlook this year. I have always thought in my mind that it was something like the heralded but slightly forgotten 1950 vintage. However, I obviously did not taste the 1950s when they were young! I was lucky enough to taste 1998 Chateau Haut-Brion and La Mission Haut-Brion recently side-by-side and I was slightly surprised how they opened and ready to drink they were. They were so wonderful in the glass now... The Haut-Brion showed super decadent character with foie gras, plums and tobacco. It was full body, round and beautifully textured. It lasted for minutes after tasting. I scored it 96 points. Meanwhile, the La Mission Haut-Brion was even better. It showed so much iodine, chili, and currants with a distinct warm stone character in the nose. It was full body with ultra-velvety tannins and a fabulous finish. Plenty of licorice also came out of the glass. It's a fabulous wine now. 98 points.
Produttore
Château La Mission Haut Brion
Anch'esso di proprietà della famiglia Dillon, Château La Mission Haut-Brion è sicuramente il secondo miglior produttore della denominazione Pessac-Léognan, dopo il vicino miglior produttore di Graves, Château Haut-Brion. Con una storia che risale all'inizio del XVI secolo, La Mission Haut-Brion ora compete con la cantina consorella in varie annate selezionate. La tenuta è stata infatti elevata a un livello paragonabile al Premier Cru nel 2009. Ora il La Tour Haut-Brion fa parte dei Cru Classé della denominazione Pessac-Leognan ed è un marchio appartenente a proprietari diversi, ma è comunque gestito dalla famiglia Dillon. La proprietà di 29 ettari è vitata principalmente per la produzione dei rossi di prima qualità. La Mission Haut-Brion è il vino più importante, emblema dello stile della Maison: ricco, fermentato in botte, denso e potente. Lo Château produce inoltre La Chapelle de La Mission Haut-Brion, un secondo vino più maturo, ma non meno emozionante.