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Punteggi dei critici
91 Da Robert Parker
Among all the wines in the Rodenstock tasting, the 1949 La Mission-Haut-Brion proved to be the most controversial. It had been recorked with what appeared to be an authentic cork, and the label was a faithful representation. However, the wine tasted similar to a cheap Chilean Merlot. Darkly-colored, soft and fruity, but one-dimensional and monolithic, despite the authenticity of the bottle and the cork, this could not have been the 1949 La Mission-Haut-Brion. I have had the 1949 La Mission numerous times, consistently rating it between the mid-nineties to 100. This magnum tasted suspicious, to put it diplomatically. The notes for this wine are taken from the description of Series II - Flight C of the 1995 tasting conducted in Munich by Helga and Hardy Rodenstock. Many years after the tasting from which this note derives allegations were made concerning the authenticity of old and rare bottles of wine sold by Hardy Rodenstock to collectors around the world. The matter has been the subject of numerous articles, litigation and at least one book. Mr. Parker believes that the wines served to him at this tasting were authentic so this note and the others from that specific tasting continue to be posted on eRobertParker.com.
Produttore
Château La Mission Haut Brion
Anch'esso di proprietà della famiglia Dillon, Château La Mission Haut-Brion è sicuramente il secondo miglior produttore della denominazione Pessac-Léognan, dopo il vicino miglior produttore di Graves, Château Haut-Brion. Con una storia che risale all'inizio del XVI secolo, La Mission Haut-Brion ora compete con la cantina consorella in varie annate selezionate. La tenuta è stata infatti elevata a un livello paragonabile al Premier Cru nel 2009. Ora il La Tour Haut-Brion fa parte dei Cru Classé della denominazione Pessac-Leognan ed è un marchio appartenente a proprietari diversi, ma è comunque gestito dalla famiglia Dillon. La proprietà di 29 ettari è vitata principalmente per la produzione dei rossi di prima qualità. La Mission Haut-Brion è il vino più importante, emblema dello stile della Maison: ricco, fermentato in botte, denso e potente. Lo Château produce inoltre La Chapelle de La Mission Haut-Brion, un secondo vino più maturo, ma non meno emozionante.