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Évaluations et Scores
97 Par Robert Parker
96 Par James Suckling
The 2009 Pingus was released last year, but it should still be pretty available. It was harvested on October 5 and 6 under perfect conditions. It is a powerful and concentrated vintage for Pingus. I’m amazed at how much the wine integrated with one extra year in the bottle – the aromas are more precise, starting to reveal the true personality of the wine. The nose is very perfumed and balsamic, with notes of violets and ripe, juicy fruit, quite high-pitched. The oak is well-integrated into the wine. The palate is very powerful, full-bodied, concentrated but balanced, and wearing its 14.5% alcohol lightly, in a very difficult combination of power and elegance, with abundant but silky tannins. Very long aftertaste. 5,600 bottles were produced. Drink: 2015-2035. I believe it’s important to guide readers to select the wines they are going to like the most, and in the case of multiple vintages of the same wine, getting the information through about the style of the year and what the differences between the wines are seems vital. Generally speaking, both 2009 and 2010 were very good vintages for Ribera del Duero, but they are stylistically different. Sisseck makes the comparison between 2009-2010 and 1995-1996, with 2009 and 1995 producing powerful wines, and 2010 and 1996 a little colder, giving wines with more acidity and finesse. It will be fascinating to follow the evolution of the two vintages. The yields are very low in both years, around 11 hectolitres/hectare, and the vinification and upbringing of the wine pretty similar: the whole grapes are fermented in 2,000 litre oak foudres, malolactic was carried out in French oak barriques where the wine was aged for 22 months.
Producteur
Dominio de Pingus
Malgré sa création relativement récente en 1995, Dominio de Pingus bénéficie déjà d’une grande expérience, lui permettant d’attirer de nombreux adeptes et de se hisser au rang de domaine culte à Ribera del Duero. Son propriétaire, Peter Sisseck, s’était déjà fait un nom en tant qu’œnologue de l’Hacienda Monasterio, avant de se porter acquéreur de plusieurs parcelles de vieilles vignes de tinto fino (tempranillo). Lorsqu’il s’occupe de ses propres vignes, Sisseck adopte une approche résolument moderne, basée sur la fermentation malolactique en barrique pour créer des vins souples à la texture veloutée. Ses efforts ont été largement fructueux, comme en témoignent les saveurs pures et intenses de fruits noirs, épicées même, caractérisant ses plus grands vins. Son ambition originale, à savoir produire « un vin espagnol identitaire exprimant son terroir… un vin de garage », s’est concrétisée, sa production étant aujourd’hui mondialement réputée. Son fleuron, Pingus, un 100% tempranillo produit en quantités extrêmement confidentielles, fait régulièrement parler de lui et bon an mal an, se classe parmi les meilleurs vins de l’appellation. Le domaine, primé à de nombreuses reprises, propose également des cuvées plus accessibles, Flor de Pingus et PSI. Ce dernier est issu d’un assemblage à dominante tempranillo et garnacha, ce qui donne un vin frais sur le fruit, à l’approche agréable.