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Évaluations et Scores
91 Robert Parker
Another superb wine in an off year, the 1993 La Mission shows a deep plum/ruby color and a sweet nose of black fruits intermixed with charcoal and mineral. The wine is medium-bodied, with ripe tannin and elegant, concentrated richness that persists on the palate. This wine is coming into full maturity and should last for at least 10-12 years. This is undoubtedly the sleeper of the vintage. Last tasted, 9/02.
91 Robert Parker
Another superb wine in an off year, the 1993 La Mission shows a deep plum/ruby color and a sweet nose of black fruits intermixed with charcoal and mineral. The wine is medium-bodied, with ripe tannin and elegant, concentrated richness that persists on the palate. This wine is coming into full maturity and should last for at least 10-12 years. This is undoubtedly the sleeper of the vintage. Last tasted, 9/02.
89 Wine Spectator
Superbly elegant, supple and lush, featuring mineral, mint, cassis, dried herb, cedar and plum complexity, soft tannins and a seductive finish. Very tempting now, but will benefit with cellaring until about 1998. ?JS
89 Wine Spectator
Superbly elegant, supple and lush, featuring mineral, mint, cassis, dried herb, cedar and plum complexity, soft tannins and a seductive finish. Very tempting now, but will benefit with cellaring until about 1998. ?JS
Producteur
Château La Mission Haut Brion
Appartenant, lui aussi à la famille Dillon, il ne fait aucun doute que le Château La Mission Haut-Brion se classe au deuxième rang des meilleurs producteurs de l’appellation Pessac-Léognan, seul son voisin et producteur éminent des Graves – le Château Haut-Brion – pouvant revendiquer la première place. Forte d’une histoire qui remonte au début du 16ème siècle, la Mission Haut-Brion rivalise à juste titre avec son alter ego. La comparaison ne porte pas uniquement sur les meilleurs millésimes, le domaine ayant été qualifié de premier cru potentiel en 2009. La Tour Haut-Brion, cru classé de Pessac-Léognan, faisait figure auparavant de second vin de La Mission. Il s’agit aujourd’hui d’une marque indépendante, mais toujours gérée par la famille Dillon. La propriété, qui s’étend sur 29 hectares, est vouée essentiellement à la production de ses excellents vins rouges. La Mission Haut-Brion constitue le fleuron du domaine, incarnant le style maison, c’est-à-dire un vin riche, dense, puissant et fermenté en barrique. Le château élabore également La Chapelle de la Mission Haut-Brion, un second vin plus mûr mais qui reste séduisant.