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Évaluations et Scores
95 Robert Parker
Tasted at BI Wine & Spirits' 10-Years-On tasting, the 2007 La Mission Haut Brion should be considered as one of the wines of the vintage, perhaps even outclassing the gaff across the road! It has an ebullient bouquet with vivid dark berry, cold, warm gravel and undergrowth scents that are very complex and beautifully defined. The palate is medium-bodied with very fine tannin, crisp acidity and a very precise structure, with superb tension on the finish. If you are seeking a 2007 Bordeaux, then this would undoubtedly be one of my picks. Tasted February 2017.
95 Robert Parker
Tasted at BI Wine & Spirits' 10-Years-On tasting, the 2007 La Mission Haut Brion should be considered as one of the wines of the vintage, perhaps even outclassing the gaff across the road! It has an ebullient bouquet with vivid dark berry, cold, warm gravel and undergrowth scents that are very complex and beautifully defined. The palate is medium-bodied with very fine tannin, crisp acidity and a very precise structure, with superb tension on the finish. If you are seeking a 2007 Bordeaux, then this would undoubtedly be one of my picks. Tasted February 2017.
92 Vinous
(48% cabernet sauvignon, 43% merlot and 9% cabernet franc) Good full red-ruby. Complex aromas of black raspberry, mocha, smoke, licorice, minerals and flint, plus a whiff of caramel. Juicy, spicy and penetrating, with lovely cut and intensity. Leaner than Haut-Brion today, but this is essentially a supple wine, despite some evident minerality and the fact that the cabernet sauvignon component here actually had a slightly higher pH than the merlot. Finishes with rather fine tannins. This is actually a hair higher in acidity and lower in pH than the Haut-Brion 2007.
17 Rene Gabriel
48 % Cabernet Sauvignon, 43 % Merlot, 9 % Cabernet Franc. Nur 36 % der Ernte ergab Grand Vin. Mitteldunkles Lila-Rubin, fein aufhellend aussen. Schlankes, aber recht aromatisches Bouquet, schwarze Pflaumen, Teernoten, dunkle Hölzer und an Frucht zulegend, wirkt dezent parfümiert im Innern, am Schluss frische, grosse schwarze Kirschen zeigend. Langer Körper mit mittleren Fleischproportionen, die Gerbstoffe sind reif und stützen den Wein, angenehmes, langes Rückaroma, die Grundaromatik der Beeren bewegt sich im blauen Bereich. Insgesamt ein sehr delikater, tänzerischer Mission, was bei diesem Château bei seiner Grundcharakteristik bisher selten war. (18/20). 12: Aufhellendes Granat, mittlere Tiefe. Die Nase beginnt mit einem Napa-Cabernettouch, rote und schwarze Kirschen, feine Schokonoten. Im Gaumen recht saftig elegant mit mittlerem Gerüst, der Körper ist an sich recht angenehm, die Tannine sind aber auf der Zunge noch leicht mehlig, ja sogar fast leicht sandig. Aber das ist bei Mission eine grundsätzliche Charaktersache. Es sind noch gewisse Reserven drin. trinken ( - 2025)
17 Rene Gabriel
48 % Cabernet Sauvignon, 43 % Merlot, 9 % Cabernet Franc. Nur 36 % der Ernte ergab Grand Vin. Mitteldunkles Lila-Rubin, fein aufhellend aussen. Schlankes, aber recht aromatisches Bouquet, schwarze Pflaumen, Teernoten, dunkle Hölzer und an Frucht zulegend, wirkt dezent parfümiert im Innern, am Schluss frische, grosse schwarze Kirschen zeigend. Langer Körper mit mittleren Fleischproportionen, die Gerbstoffe sind reif und stützen den Wein, angenehmes, langes Rückaroma, die Grundaromatik der Beeren bewegt sich im blauen Bereich. Insgesamt ein sehr delikater, tänzerischer Mission, was bei diesem Château bei seiner Grundcharakteristik bisher selten war. (18/20). 12: Aufhellendes Granat, mittlere Tiefe. Die Nase beginnt mit einem Napa-Cabernettouch, rote und schwarze Kirschen, feine Schokonoten. Im Gaumen recht saftig elegant mit mittlerem Gerüst, der Körper ist an sich recht angenehm, die Tannine sind aber auf der Zunge noch leicht mehlig, ja sogar fast leicht sandig. Aber das ist bei Mission eine grundsätzliche Charaktersache. Es sind noch gewisse Reserven drin. trinken ( - 2025)
91 Wine Spectator
Offers berry and coffee bean aromas, with hints of mahogany. Full-bodied, with a lovely silky texture and a vanilla, berry and chocolate aftertaste. Hard not to drink now. There's lots at the finish. Even a little chewy. Best after 2013. 4,500 cases made. -JS
91 Wine Spectator
Offers berry and coffee bean aromas, with hints of mahogany. Full-bodied, with a lovely silky texture and a vanilla, berry and chocolate aftertaste. Hard not to drink now. There's lots at the finish. Even a little chewy. Best after 2013. 4,500 cases made. -JS
Producteur
Château La Mission Haut Brion
Appartenant, lui aussi à la famille Dillon, il ne fait aucun doute que le Château La Mission Haut-Brion se classe au deuxième rang des meilleurs producteurs de l’appellation Pessac-Léognan, seul son voisin et producteur éminent des Graves – le Château Haut-Brion – pouvant revendiquer la première place. Forte d’une histoire qui remonte au début du 16ème siècle, la Mission Haut-Brion rivalise à juste titre avec son alter ego. La comparaison ne porte pas uniquement sur les meilleurs millésimes, le domaine ayant été qualifié de premier cru potentiel en 2009. La Tour Haut-Brion, cru classé de Pessac-Léognan, faisait figure auparavant de second vin de La Mission. Il s’agit aujourd’hui d’une marque indépendante, mais toujours gérée par la famille Dillon. La propriété, qui s’étend sur 29 hectares, est vouée essentiellement à la production de ses excellents vins rouges. La Mission Haut-Brion constitue le fleuron du domaine, incarnant le style maison, c’est-à-dire un vin riche, dense, puissant et fermenté en barrique. Le château élabore également La Chapelle de la Mission Haut-Brion, un second vin plus mûr mais qui reste séduisant.