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Gazin 1995 75cl

AOC | Pomerol | Bordeaux | France
CHF 129.70
Critics scores
19 Rene Gabriel
96: Fassprobe (19/20): Süsses, komplexes, fast fettes Bouquet mit viel Druck und verschwenderischem Cassis. Der Gaumen besticht durch Rubens-Form und sprengt aufgrund seiner Fülle förmlich den Mundrachenraum, die Frucht ist bezaubernd reif und gibt dem Extrakt zusammen mit den Tanninen eine schmelzend stoffige Süsse ab, welche lang ausklingt. Wiederum ein Traum-Gazin! 98: Reifes rot- und blaubeeriges Fruchtspiel; sanfte Marmeladen- und Dörrfrüchtenoten sowie ein Hauch Minze und Melisse darin, wirkt aber doch noch recht streng. Im Gaumen adstringierend, wiederum ein vielfältiges Fruchtspiel, noch strenge, sanft trockene Gerbstoffe, braucht viel Zeit, um sich zu offenbaren und wird dann sehr nahe an den 90er herankommen. (19/20). 07: Mittleres Granat, feie Reifetöne darin. Konzentriertes, tiefgründiges Bouquet, Himbeerkerne, Rauchnoten, Wildleder und animalische Züge. Fleischiger Gaumen, viel Kraft, muskulös, Zimtnoten, noch recht verlangende Adstringenz, im Finale ein fein grünwürziger Cabernet Schimmer. Noch viel Potential in sich bergend. trinken (2009 - 2025)
19 Rene Gabriel
96: Fassprobe (19/20): Süsses, komplexes, fast fettes Bouquet mit viel Druck und verschwenderischem Cassis. Der Gaumen besticht durch Rubens-Form und sprengt aufgrund seiner Fülle förmlich den Mundrachenraum, die Frucht ist bezaubernd reif und gibt dem Extrakt zusammen mit den Tanninen eine schmelzend stoffige Süsse ab, welche lang ausklingt. Wiederum ein Traum-Gazin! 98: Reifes rot- und blaubeeriges Fruchtspiel; sanfte Marmeladen- und Dörrfrüchtenoten sowie ein Hauch Minze und Melisse darin, wirkt aber doch noch recht streng. Im Gaumen adstringierend, wiederum ein vielfältiges Fruchtspiel, noch strenge, sanft trockene Gerbstoffe, braucht viel Zeit, um sich zu offenbaren und wird dann sehr nahe an den 90er herankommen. (19/20). 07: Mittleres Granat, feie Reifetöne darin. Konzentriertes, tiefgründiges Bouquet, Himbeerkerne, Rauchnoten, Wildleder und animalische Züge. Fleischiger Gaumen, viel Kraft, muskulös, Zimtnoten, noch recht verlangende Adstringenz, im Finale ein fein grünwürziger Cabernet Schimmer. Noch viel Potential in sich bergend. trinken (2009 - 2025)
90 Robert Parker
This deep ruby/purple-colored wine has shut down following bottling, and while it hints at some of its exotic grilled herb and meat-like character, the reluctant nose reveals primarily new oak, smoke, spice, and background jammy fruit. On the palate, the wine is deep, medium to full-bodied, refined, and except for some noticeably hard tannin in the finish, relatively seamless. This expansively-flavored wine offers plenty of spice, new oak, fruit, and depth. Anticipated maturity: 2002-2018. This chateau has made an impressive rebound, which is good news as it is one of Pomerol's largest estates, with the potential to produce 10,000 cases, although in most recent vintages nearly 40% of the harvest has been deemed insufficient to be bottled under the Gazin label.
90 Robert Parker
This deep ruby/purple-colored wine has shut down following bottling, and while it hints at some of its exotic grilled herb and meat-like character, the reluctant nose reveals primarily new oak, smoke, spice, and background jammy fruit. On the palate, the wine is deep, medium to full-bodied, refined, and except for some noticeably hard tannin in the finish, relatively seamless. This expansively-flavored wine offers plenty of spice, new oak, fruit, and depth. Anticipated maturity: 2002-2018. This chateau has made an impressive rebound, which is good news as it is one of Pomerol's largest estates, with the potential to produce 10,000 cases, although in most recent vintages nearly 40% of the harvest has been deemed insufficient to be bottled under the Gazin label.
Producer
Château Gazin
Among the appellation’s larger properties, Château Gazin owns a 26-hectare single-plot of vines planted on the famous upper part of the Pomerol Plateau. Bordering those of Pétrus and L’Evangile, the gravelly clay soil vineyard is planted to a majority of Merlot, with the remaining 10% of land split among Cabernet Sauvignon and Cabernet Franc plantings. Originally established in the late 1700s, the estate has gone through several owners before the Bailliencourt family bought the château in 1917. Generations of successful Bailliencourts have managed the estate, and since 1990 Nicolas de Bailliencourt has been in charge. Château Gazin traditionally vinifies their fruit then the wine is aged in 50% new oak barriques for 15-18 months. Producing rich styled wines, that are forward and opulent, the Grand Vin, Gazin shows the signature house style perfectly. The winery also produces a second wine, L’Hospitalet de Gazin, which is made in the same spirit of heritage.