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Tenuta di Trinoro 2015 75cl

IGT | Toskana | Italien
CHF 259.45
Rezensionen & Bewertungen
96 Vinous
The 2015 Trinoro is soft, silky and nuanced. Although a very pretty and expressive wine, the 2015 doesn’t quite have the dimension or complexity of the very finest years. Admittedly, that is a very high bar. Today, the 2015 comes across as a bit understated and hushed, two adjectives I can't believe I am using to describe a Trinoro wine. Time in the glass finally allows the 2015 to start opening up. I would cellar the 2015 for at least a few years, as it is not close to being fully expressive.
96 Wine Spectator
Alluring aromas of ripe cherry, black currant, violet and spice are shaded by coffee and cedar notes in this polished, sophisticated red. Intense, yet harmonious and expressive, evoking licorice, smoke and graphite elements on the long aftertaste. Cabernet Franc, Merlot, Cabernet Sauvignon and Petit Verdot. Best from 2020 through 2034.
95 Robert Parker
The gorgeous 2015 Tenuta di Trinoro pours into the glass with inky dark richness that is beautiful to behold. This wine is made primarily with Cabernet Franc but has some Cabernet Sauvignon and Petit Verdot mixed in as well. Although Andrea Franchetti had retreated from his trademark overripe style in recent years, you get a nostalgic glimpse of it here. The warm growing season has conspired to create a rich and textured red wine with aromas of blackberry preserves, cherry confit and subtle baking spice. This is a charming and exuberant creation that is open and loud even at this very young stage in its long and promising lifespan<br/>
Hersteller
Tenuta di Trinoro
Dort, wo die Toskana auf Umbrien und Lazio trifft, im entlegensten Winkel der Region, findet sich die Tenuta di Trinoro. Andrea Franchetti gründete dieses Weingut auf dem jungfräulichen Boden von Sarteano im Jahr 1992. Noch heute gilt er als einer der extremsten Weinproduzenten Italiens, der beständig die traditionellen französischen Weinbaumodelle vorantreibt. So setzte er auf einer Höhe von 500 bis 700 Metern in extremer Pflanzdichte Bordeaux-Sorten, deren Lese er so weit wie möglich hinauszögert, bisweilen bis in den November. Anschließend vinifiziert er jede noch so kleine Parzelle gesondert, um die Entwicklung jeder einzelnen genau überwachen zu können, wobei er für seine Cuvée Tenuta di Trinoro nur die besten Trauben auswählt. Das Terroir ist zweifelsohne außergewöhnlich, angesichts nicht nur der Opulenz, sondern auch der Originalität der Weine. Zudem verstärken die geringen Erträge die strukturierten schwarzen Frucht- und die Wildkräuteressenzen. So sehr wir auch Franchettis Tenuta di Trinoro – auf Basis von Cabernet Franc mit geringen Anteilen Cabernet Sauvignon und Petit Verdot – bewundern, so ist doch auch festzuhalten, dass sein Zweitwein, Le Cupole, ein Preis-Leistungs-Verhältnis bietet, das fast zu gut ist, um wahr zu sein