Close
Suchen
Filters

Barolo Aleste 2016 300cl

DOCG | Barolo | Piemonte | Italien
CHF 756.70
Rezensionen & Bewertungen
98 Robert Parker
The Luciano Sandrone 2016 Barolo Aleste is a very special wine for several reasons. First, we get that exceedingly smooth and seamless quality that we saw in many of the other new releases in this portfolio. This trait sums up the house style. Second, this vintage delivers impeccable intensity that transcends the various fruit, spice, earthy and ethereal components of the bouquet. That equal intensity spread across all parts of the wine is what creates those beautiful transitions. The wine is layered and rich in terms of mouthfeel with a long, fruit and spice-driven finish. The tannins are tucked in at the back, surrounded amply by the wine's textural richness and fruit weight.
98 Vinous
<br/>The 2016 Barolo Aleste is ample, creamy and expansive in feel. But more than that, the 2016 stands out for its freshness, persistence and brilliance. In so many vintages, the Aleste (formerly known as Cannubi Boschis) has been rich and powerful in feel, but in 2016, the wine is all about finesse. The red-fruited, floral purity of Nebbiolo comes through beautifully here; I especially admire the wine's translucence. Wow.
97 Wine Spectator
A core of ripe, sweet cherry lurks beneath the iron, tar, eucalyptus and tobacco flavors in this firmly structured red, which shows freshness. This has both finesse and power, with a tight matrix of tannins and a long finish. Best from 2023 through 2047.
Hersteller
Sandrone Luciano Azienda Agricola
Keine andere Gutskellerei hat eine so beeindruckende Balance zwischen modernen und traditionellen Verfahren erzielt wie Luciano Sandrone. Sie ist extrem erfolgreich in der Herstellung von Weinen, die nicht nur weich, geschmeidig und jugendlich-zugänglich sind, sondern auch ein großartiges Alterungspotential haben. Mit Sitz vor den Toren der Stadt Castiglione Falletto, begann die Familie 1978, Wein herzustellen. Die 27 Hektar (davon 75% in Eigenbesitz) sind der Produktion von Nebbiolo aus den Regionen Barolo und Roero vorbehalten. Tatsächlich war es ihr Barolo Cannubi Boschis, der in den späten 1980ern erstmals mediale Aufmerksamkeit erregte. Die in begrenzten Mengen produzierten Jahrgänge 1989 und 1990 wurden von Robert Parker mit 97 bzw. 100 Punkten bewertet. Da dies die allererste Höchstpunktzahl für einen Barolo war, richteten sich aller Augen auf Sandrone. Lucianos Bruder Luca, ein studierter Önologe, stieß 1992 zum Team und ist heute für das gesamte Weinberg-Management zuständig. Die Vision von Sandrone ist heute so lebendig wie damals, indem jeder seiner Weine nicht nur die Kulturgeschichte und Traditionen der Region widerspiegelt, sondern auch die besten modernen Techniken.