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Grange 2011 75cl

Barossa Valley | Südaustralien | Australien
CHF 454.00
Rezensionen & Bewertungen
19 Rene Gabriel
: 100 % Shiraz. Extrem dunkel in der Mitte, mit fast schwarzen Reflexen, deutliche lila Verfärbung am Rand. Warmes, ausladendes Bouquet, wohlig ausströmend, viel Pflaumen und Cassis, die Süsse wechselt sich nach ein par Minuten mit einer dunklen Würze ab, milchiger Ansatz, was ihm eine nasale Fülle verleiht. Im Gaumen cremig, zwischen rot- und blaubeerigen Nuancen tanzend, eine tolle Fülle und weiche, aber fette Tannine zeigend. Ein Mund voll Grange mit einem Finale von Küchenkräutern, Backpflaumen Zimt und Black Currant. Selten war ein Grange so burgundisch! Und selten war ein Grange vom ersten Moment an so hemmungslos ready! 19/20 trinken
19 Rene Gabriel
: 100 % Shiraz. Extrem dunkel in der Mitte, mit fast schwarzen Reflexen, deutliche lila Verfärbung am Rand. Warmes, ausladendes Bouquet, wohlig ausströmend, viel Pflaumen und Cassis, die Süsse wechselt sich nach ein par Minuten mit einer dunklen Würze ab, milchiger Ansatz, was ihm eine nasale Fülle verleiht. Im Gaumen cremig, zwischen rot- und blaubeerigen Nuancen tanzend, eine tolle Fülle und weiche, aber fette Tannine zeigend. Ein Mund voll Grange mit einem Finale von Küchenkräutern, Backpflaumen Zimt und Black Currant. Selten war ein Grange so burgundisch! Und selten war ein Grange vom ersten Moment an so hemmungslos ready! 19/20 trinken
93 Robert Parker
2011 was of course a difficult, uncharacteristically rainy vintage in South Australia and particularly Barossa, but thanks to Penfolds’ privileged position with access to some of the region’s best fruit, they have nonetheless been able to blend an impressive Grange. Still sourced mainly from Barossa Valley, there’s a good dollop of McLaren Vale fruit (21%) – a region less affected by the rains in 2011 - contributing to this vintage. Interestingly, it is the 6th vintage ever to consist of 100% Shiraz, mainly because the Cabernet Sauvignon didn't make the grade this year. (Note that no Bin 707 Cabernet Sauvignon was produced in 2011.) Deep purple colored, in typical fashion the nose of the 2011 Grange is still closed at this youthful stage with broody tar and pepper laced notes over a core of blackberries, black plums, licorice and loam. Medium to full-bodied, the palate is taut and muscular with pepper and baking spice flavors supported by firm, grainy tannins. The finish has great length, contributing a refreshing lift.
93 Wine Spectator
Offers a mouthful of dense tannins at the core, balanced by lovely, ripe and powerful blueberry and cherry flavors and details of cigar, pepper, toast and mineral. Drink now through 2030. Tasted twice, with consistent notes.
93 Robert Parker
2011 was of course a difficult, uncharacteristically rainy vintage in South Australia and particularly Barossa, but thanks to Penfolds’ privileged position with access to some of the region’s best fruit, they have nonetheless been able to blend an impressive Grange. Still sourced mainly from Barossa Valley, there’s a good dollop of McLaren Vale fruit (21%) – a region less affected by the rains in 2011 - contributing to this vintage. Interestingly, it is the 6th vintage ever to consist of 100% Shiraz, mainly because the Cabernet Sauvignon didn't make the grade this year. (Note that no Bin 707 Cabernet Sauvignon was produced in 2011.) Deep purple colored, in typical fashion the nose of the 2011 Grange is still closed at this youthful stage with broody tar and pepper laced notes over a core of blackberries, black plums, licorice and loam. Medium to full-bodied, the palate is taut and muscular with pepper and baking spice flavors supported by firm, grainy tannins. The finish has great length, contributing a refreshing lift.
93 Wine Spectator
Offers a mouthful of dense tannins at the core, balanced by lovely, ripe and powerful blueberry and cherry flavors and details of cigar, pepper, toast and mineral. Drink now through 2030. Tasted twice, with consistent notes.
93 James Suckling
A well-executed Grange in what must have been a stressful vintage, this has some good richness and concentration, the oak sits cedary but fruit is up to the task, dark berries in all shapes and sizes here, cola and sarsaparilla too, redder nuances, vanillin and liquorice. The palate's built in layers, really deep-set concentrated powerful fruit with some measure, good balance and depth, stylishly tailored structure and a polite, measured finish. Not a blockbuster in Grange terms, but this is a very good wine with clear Penfolds DNA. Balanced, not forced, Mr. Gago defintely gets an A for effort here. Best after 2023.
Hersteller
Penfolds
Seitdem australischer Wein in den frühen 1950er-Jahren eine Renaissance erlebte, hat sich Penfolds schon früh als einer der wichtigsten Protagonisten dieser Entwicklung herausgeschält. Im Jahr 1948 wurde Max Schubert leitender Kellermeister dieses fast 200 Jahre alten Weinguts und begann damals seine Produktion vom Bordeaux inspirierter Weine. Die wichtigsten Weinberge des südaustralischen Anwesens verteilen sich auf die besten Weinbauregionen: Adelaide, Barossa Valley, Clare Valley, Coonawarra, die Limestone Coast und McLaren Vale. Hier wird der ikonischste Wein Australiens produziert, der Grange, der nach wie vor die Spitze der Penfolds-Produktion markiert und über fünf durchgehende Jahrzehnte bester Qualität vorweisen kann. Er wird auf Basis von Barossa- und McLaren-Vale-Syrah verschnitten, mit ein wenig Cabernet, und in amerikanischer Eiche ausgebaut. Das Ergebnis ist ein kompletter und kraftvoller Wein, mit hervorragenden Anlagen für die Flaschenreife. Penfolds produziert noch eine Handvoll anderer Spitzenrotweine, einer komplexer als der andere, mit Früchten aus ausgewählten Weinbergstandorten, deren Charakteristika die Weine würdevoll Ausdruck geben.