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Messorio 2017 75cl

IGT | Bolgheri | Toskana | Italien
CHF 189.20
Rezensionen & Bewertungen
97 James Suckling
This wine shows beautiful clarity and class on the nose with roses, tar, currants, green and black olives and plums. It’s exceptionally fine-tannined with such polish and finesse. So sophisticated and intense for this vintage. Long, chewy finish, yet this is mouth-filling and caressing. Pure merlot. Try after 2024.
95 Robert Parker
Messorio is a wine that beautifully reflects the characteristics of the vintage and is a very accurate measuring stick of how any single vintage will eventually perform both in terms of near-term accessibility and long-term cellar aging. That said, the Le Macchiole 2017 Messorio plays its strongest cards in terms of mouthfeel and texture, revealing a robust structure and firmly integrated tannins that come from both the richly concentrated fruit and the careful use of oak. The wine shows a heavy center of gravity and a solid base of dark fruit that is enhanced by caramel, brown sugar, spice and creamy blackberry preserves. It does offer immediate appeal, but I'd wait a few more years to give this 2017 Messorio more time to flesh out and evolve.
95 Robert Parker
Messorio is a wine that beautifully reflects the characteristics of the vintage and is a very accurate measuring stick of how any single vintage will eventually perform both in terms of near-term accessibility and long-term cellar aging. That said, the Le Macchiole 2017 Messorio plays its strongest cards in terms of mouthfeel and texture, revealing a robust structure and firmly integrated tannins that come from both the richly concentrated fruit and the careful use of oak. The wine shows a heavy center of gravity and a solid base of dark fruit that is enhanced by caramel, brown sugar, spice and creamy blackberry preserves. It does offer immediate appeal, but I'd wait a few more years to give this 2017 Messorio more time to flesh out and evolve.
Hersteller
Le Macchiole
In den frühen 1980er-Jahren legte Le Macchiole zusammen mit einigen anderen Weinproduzenten die neue Speerspitze hochwertiger italienischer Weine fest. Vor seinem frühen Tod hatte Eugenio Campolmi zusammen mit seiner Frau Cinzia Merla dieses revolutionäre Projekt angestoßen, bei dem ihre Weinleidenschaft sie auf ganz neue Wege führen sollte. Zusammen machten sie aus diesem 18 Hektar großen Grundstück einen der führenden Erzeugerbetriebe von Super-Toskanern in Bolgheri, auf gleicher Ebene mit den Nachbargütern Ornellaia und Sassicaia. Mit Unterstützung durch den hervorragenden Önologen Luca D’Attoma entwickelten sich die Weine zu den aufregendsten Kreationen aus der Toskana. Der Rotwein des Hauses, Macchiole, nimmt den Großteil der Produktion ein, gefolgt von drei exzeptionellen sortenreinen Roten: Paléo Rosso, Messorio und Scrio. Der Paléo Rosso ist ein strukturierter Cabernet Franc. Der reichhaltige Messorio ist ein reiner Merlot, und Scrio ein elektrisierender Syrah. Heute führt Cinzia Merli das Gut und hält mit viel Enthusiasmus Eugenios Innovationsgeist hoch.