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La Ricolma 2018 75cl

IGT | Toskana | Italien
CHF 204.30

Alle Jahrgänge

2018 2019
Rezensionen & Bewertungen
99 Vinous
The 2018 La Ricolma is a wine of incredible finesse. To be sure, the 2018 doesn't quite haver the explosive depth or intensity of either the 2015 or 2016, but it makes up for that with its persistence and nuance. Dark cherry jam, licorice, spice, menthol and sage all meld together effortlessly as the 2018 starts to open up with a bit of aeration. The 2018 spent 22 months in French oak, about 35% new.
97 Robert Parker
The San Giusto a Rentennano 2018 La Ricolma is an absolute stunner. This iconic expression of Merlot opens to rich and velvety concentration with lots of black intensity. Italians might call it "una bomba," or a veritable bomb of fruity bounty and beauty. The organic grapes are fermented in steel over 18 days and aged in French barrique for up to 22 months. This rather straightforward winemaking methodology results in profound fruit purity and persistence. The tannins are still tight and grippy, and this is a more controversial point that I discovered across many of the wines I tasted from 2018. You'll need to give this wine more time to evolve and soften. Production is 5,994 bottles, 315 magnums and 33 double magnums.
Hersteller
Fattoria San Giusto
Das Anwesen liegt in der südlichsten Chianti Classico Region. San Giusto a Rentennano war früher ein mittelalterliches Klosters der Zisterzienser und hieß San Giusto alle Monache („San Giusto der Nonnen“). Der älteste Teil wurde im frühen 13. Jahrhundert erbaut und noch heute stehen einige Teile der alten Stadtmauern, einschließlich seiner „ghibellinischen Zinnen“, massiven „Schießscharten Wände“ und unterirdischen Gewölbe, die heute als ihre Reifekeller verwendet werden. 1957 erbte es Enrico Martini di Cigala und gab es 1992 an seine Kinder weiter, die das Anwesen nun verwalten. Das beeindruckende Anwesen, bestehend aus 160 Hektar (2009 biozertifiziert) und hat ein Mikroklima, das durch erhebliche Tages und Nacht Temperaturunterschiede gekennzeichnet ist, wodurch die Trauben sich ihre Zeit nehmen können, um zu reifen. Das Weingut produziert zwei Chianti Classico sowie IGTs, einschließlich Percarlo, einen 100 % Sangiovese-Wein aus ihren besten und am niedrigsten gelegenen Reben.