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Romanée St. Vivant 1995 75cl

AOC Grand Cru | Côte de Nuits | Burgund | Frankreich
Ausverkauft
Rezensionen & Bewertungen
100 Robert Parker
A consummate perfectionist, Mme. Leroy feels that with the 1995 vintage she has finally understood how to make a stunning Romanee-St.-Vivant. When all the 1995s have reached their respective peaks, Domaine Leroy's Romanee-St.-Vivant (175 cases) will most probably be considered as her greatest wine and one of the best Burgundies ever produced. Tears filled my eyes as I returned, time and again, to my glass. This vineyard is known by the Burgundy cognoscenti as having the most remarkable aromatics to be found, but often lacking volume and texture. Its stunning nose was matched with equally marvelous flavors. Dark ruby/purple colored with engulfing aromas of Asian spices, roses, violets, cassis, and red cherries (intermingled with touches of sweet oak), this medium-to-full bodied wine provided a spiritual, nearly levitating experience. Flavors of chewy dark berries, sweet sauteed mushrooms, and a touch of tar unfolded in this sublimely elegant, complex, deeply concentrated wine. A compelling effort, this classic should be at its best between 2005-2020.
98 Wine Spectator
One of the great wines of the vintage--you'll think it's from another planet. Decadent stuff, this red Burgundy is full-bodied, ripe and sweet-tasting, with savage earth, petrol, tar, cassis, mocha, chocolate and coffee flavors. It boasts incredible concentration and superbly integrated tannins that blanket your palate like velvet. Drinkable now, but will improve through 2020. ?PM
Hersteller
Domaine Leroy
Als es zusehends schwieriger wurde, Weine zu finden, die den hohen Standards der Marke Maison Leroy gerecht wurden, beschloss Madame Lalou Bize-Leroy kurzerhand, sich ihre eigenen Weinberge zuzulegen. So kaufte sie mehrere Grundstücke zusammen und gründete 1988 die Domaine Leroy. Heute erstrecken sich die insgesamt 21 Hektar vorwiegend über als Grand Cru und Premier Cru eingestuften Zonen. Gemäß der festen Überzeugung von Madame Bize-Leroy, dass alles lebt – vom Boden über die Trauben bis hin zum Menschen – führte sie umgehend aus Achtung vor dem Terroir biodynamische Anbaumethoden ein. Diese einst umstrittene Art der Bewirtschaftung ist heute ein weithin bekannter holistischer Ansatz, der auf der Überzeugung beruht, dass alles mit allem zusammenhängt, unter Einbeziehung auch astrologischer und kosmischer Einflüsse. Ohne den Einsatz jeglicher synthetischer Dünger, Herbizide, Insektizide oder Pestizide werden die Weinberge das ganze Jahr hindurch in Handarbeit gepflegt. Die Ergebnisse dieses qualitätsbewussten Hauses sind frappierend: die Weine sind extrem konzentriert und doch raffiniert und von einer ungewöhnlichen Reinheit, die vom intuitiven Charakter ihrer Weinberge stammt.