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Rezensionen & Bewertungen
92 Von Robert Parker
92 Von Wine Spectator
I do not think I have ever tasted a better example of Echezeaux, a wine that is usually their lightest and quickest to mature. In 1988, it is bursting with rich, concentrated, berry fruit, has the exotic, oriental spice character that often marks the wines from this domaine, and is sensationally long and full. Even though it is the most forward wine from the domaine, I would wait at least 5 years before drinking this beauty. I feel it has the requisite depth, concentration, power, and tannin to last two decades. The prices for the wines of the Domaine de la Romanee-Conti may be exorbitant but the quality of the wines produced in the eighties is truly remarkable. The 1988s are celestial wines selling at stratospheric prices. The 1988 production was twice what it was in 1987, but the same as in 1985. The 1988s are fuller-bodied, deeper, more concentrated wines than the superb 1987s, and will need some time in the cellar to shed their generous amounts of tannin. The only vintage they can be favorably compared with is the 1985 vintage, and the 1985s were a great deal more forward and flattering to taste when young. There is more depth in the 1988s than in the 1986s or even the superb 1980s (which turned out to be the finest wines made in that underrated vintage).
Hersteller
Domaine de la Romanée Conti
Dies ist nicht nur die ikonischste Domaine in Burgund, sondern womöglich in ganz Frankreich und auf der ganzen Welt. Mit einem Monopol der beiden größten Weinberge Romanée-Conti und La Tâche, und einer guten Handvoll weiterer in Vosne-Romanée und darüber hinaus, konnte sie sich, bei aller Diskretion und Bescheidenheit, ihren ruhmreichen Status sichern. Sie befindet sich in Gemeinschaftseigentum der beiden Familien Villaine und Leroy-Roch, mit Aubert de Villaine als Geschätsführer seit 1974. Ihre Wurzeln reichen jedoch bis ins 13. Jahrhundert, als die Mönche von Saint-Vivant die ersten Reben setzten. Seit den 1980er-Jahren erfolgt die Bewirtschaftung ökologisch, und seit den 1990ern biodynamisch. Dies ist zweifellos auch die berühmteste Domaine der Region, die die ganzen Trauben fermentiert (und dies schon immer getan hat), ein etabliertes Verfahren, das Henri Jayer vermied, in den letzten Jahren aber viele andere Erzeuger inspiriert hat. Allen Meadows, der vielleicht versierteste Burgunder-Experte und -Kritiker auf der Welt, hat nur einem einzigen Wein jemals die perfekte Bewertung zugestanden – dem 1945er Romanée-Conti.