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Rezensionen & Bewertungen
97 Robert Parker
Tasted at the La Tâche vertical at The Square. It was initially difficult to choose between the 1999 and 2002 La Tâche, but in the end the former just ascended to the stratosphere, while the latter simply cruised, albeit at a very high altitude. Now at 13 years of age, there is just a slight bricking on the rim. It feels a little more forward than the 1999–a stylish and personality-driven bouquet with predominantly red berry fruit interlaced with warm bricks and undergrowth (much more so of the latter compared to the 1999). The palate is beautifully balanced with exquisite tannin, perfect acidity and an effortless, you might say easygoing personality. That is deceptive because it is a complex and utterly harmonious La Tâche that is the epitome of elegance. Unlike the 1999, I would broach this now with an hour's decanting. Wonderful.
97 Wine Spectator
This is closed overall, with subtle aromas, hinting at cherry, floral and mineral flavors. Has latent energy waiting to be unleashed. Shows great refinement and length, with the mineral element echoing on the finish.—Non-blind 2002 DRC tasting (February 2005). Best from 2015 through 2040. –BS
Hersteller
Domaine de la Romanée Conti
Dies ist nicht nur die ikonischste Domaine in Burgund, sondern womöglich in ganz Frankreich und auf der ganzen Welt. Mit einem Monopol der beiden größten Weinberge Romanée-Conti und La Tâche, und einer guten Handvoll weiterer in Vosne-Romanée und darüber hinaus, konnte sie sich, bei aller Diskretion und Bescheidenheit, ihren ruhmreichen Status sichern. Sie befindet sich in Gemeinschaftseigentum der beiden Familien Villaine und Leroy-Roch, mit Aubert de Villaine als Geschätsführer seit 1974. Ihre Wurzeln reichen jedoch bis ins 13. Jahrhundert, als die Mönche von Saint-Vivant die ersten Reben setzten. Seit den 1980er-Jahren erfolgt die Bewirtschaftung ökologisch, und seit den 1990ern biodynamisch. Dies ist zweifellos auch die berühmteste Domaine der Region, die die ganzen Trauben fermentiert (und dies schon immer getan hat), ein etabliertes Verfahren, das Henri Jayer vermied, in den letzten Jahren aber viele andere Erzeuger inspiriert hat. Allen Meadows, der vielleicht versierteste Burgunder-Experte und -Kritiker auf der Welt, hat nur einem einzigen Wein jemals die perfekte Bewertung zugestanden – dem 1945er Romanée-Conti.