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Rezensionen & Bewertungen
94 Robert Parker
PRODUCTION: 2,017 cases. A healthy, medium to dark garnet color with considerable rust and brown at the edge is typical of a 26-year old, high class red Burgundy. A pungent, smoked duck, Asian spice, sweet, red and black fruit, caramel-like bouquet explodes from the glass. If there is ever a wine that can be said to reek of terroir, it is this 1969. From one of the more structured vintages in the last 25 years (let's hope the finest 1993s turn out this well), this fully mature, medium to full-bodied La Tache still retains some tannin. It is beautifully sweet, expansive, and rich, with complex aromatics. If the flavors deliver outstanding ripeness and complexity, the tannin in the more rustic finish is obtrusive. I would not push this wine's longevity curve any further given the fact that this example was from a magnum in pristine condition. It is a terrific La Tache that proves that in some instances, great red Burgundy can last for 25+ years.
86 Wine Spectator
Still fruity and somewhat light-bodied, but it is fresh, with a lemony, zesty, vibrant core, showing good red berry flavor but not much terroir complexity. Turns a bit dry and hot on the slightly raw finish.--La T?che vertical. Drink now through 2005. ?PM
Hersteller
Domaine de la Romanée Conti
Dies ist nicht nur die ikonischste Domaine in Burgund, sondern womöglich in ganz Frankreich und auf der ganzen Welt. Mit einem Monopol der beiden größten Weinberge Romanée-Conti und La Tâche, und einer guten Handvoll weiterer in Vosne-Romanée und darüber hinaus, konnte sie sich, bei aller Diskretion und Bescheidenheit, ihren ruhmreichen Status sichern. Sie befindet sich in Gemeinschaftseigentum der beiden Familien Villaine und Leroy-Roch, mit Aubert de Villaine als Geschätsführer seit 1974. Ihre Wurzeln reichen jedoch bis ins 13. Jahrhundert, als die Mönche von Saint-Vivant die ersten Reben setzten. Seit den 1980er-Jahren erfolgt die Bewirtschaftung ökologisch, und seit den 1990ern biodynamisch. Dies ist zweifellos auch die berühmteste Domaine der Region, die die ganzen Trauben fermentiert (und dies schon immer getan hat), ein etabliertes Verfahren, das Henri Jayer vermied, in den letzten Jahren aber viele andere Erzeuger inspiriert hat. Allen Meadows, der vielleicht versierteste Burgunder-Experte und -Kritiker auf der Welt, hat nur einem einzigen Wein jemals die perfekte Bewertung zugestanden – dem 1945er Romanée-Conti.