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Rezensionen & Bewertungen
98 Robert Parker
The 1978 La Tâche Grand Cru is admittedly a wine that I have always wanted to taste, just the stratospheric price tag prohibiting me from doing so...until now, thanks to the generosity of my host rather than me winning the lottery. My expectations were understandably sky high given the reputation, but I was not disappointed because it lived up to everything I hoped for. Mature in color with wide bricking on the rim, the nose is utterly bewitching with fragrant scents of orange peel, iron piping, damp undergrowth, wild mushroom and a hint of dried blood. It felt intense yet beautifully defined. The palate felt fully mature after 38 years, the tannins completely melted. While there is not the weight of the 1978 Romanée-Conti, there is a sense of presence and grandeur imbued by this La Tâche. The balance is perfect, the symmetry beguiling, and it gently fans out on the pure, caressing finish. It offers everything you could wish from a mature Pinot Noir, a hauntingly beautiful wine that I shall remember for a very long time. Tasted September 2016.
97 Wine Spectator
Good color. Stunning, seductive bouquet delivers pungent sweet cherry, forest floor, truffle and Asian spices. It saturates the palate with flavors, shows great extract yet remains elegant, ending in a long, intense finish.--La Tâche non-blind vertical. Drink now through 2040. –BS
Hersteller
Domaine de la Romanée Conti
Dies ist nicht nur die ikonischste Domaine in Burgund, sondern womöglich in ganz Frankreich und auf der ganzen Welt. Mit einem Monopol der beiden größten Weinberge Romanée-Conti und La Tâche, und einer guten Handvoll weiterer in Vosne-Romanée und darüber hinaus, konnte sie sich, bei aller Diskretion und Bescheidenheit, ihren ruhmreichen Status sichern. Sie befindet sich in Gemeinschaftseigentum der beiden Familien Villaine und Leroy-Roch, mit Aubert de Villaine als Geschätsführer seit 1974. Ihre Wurzeln reichen jedoch bis ins 13. Jahrhundert, als die Mönche von Saint-Vivant die ersten Reben setzten. Seit den 1980er-Jahren erfolgt die Bewirtschaftung ökologisch, und seit den 1990ern biodynamisch. Dies ist zweifellos auch die berühmteste Domaine der Region, die die ganzen Trauben fermentiert (und dies schon immer getan hat), ein etabliertes Verfahren, das Henri Jayer vermied, in den letzten Jahren aber viele andere Erzeuger inspiriert hat. Allen Meadows, der vielleicht versierteste Burgunder-Experte und -Kritiker auf der Welt, hat nur einem einzigen Wein jemals die perfekte Bewertung zugestanden – dem 1945er Romanée-Conti.