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Champagne Brut Dom Pérignon P2 2003 75cl

AOC | Champagne | Frankreich
CHF 508.05
Rezensionen & Bewertungen
96 Vinous
The 2003 Dom Pérignon P2 takes all the natural intensity of the first release and turns the dial up to eleven. Power, generosity and volume are all exalted. The P2 balances richness with a greater sense of creaminess that comes through extended time on the cork. Readers should expect a ample, heady Champagne that is very much built for the dinner table. I can't say I am especially surprised by how well the P2 shows, even in this freakishly hot, dry year, as the first release continues to be terrific.
94 Robert Parker
The 2003 Dom Pérignon P2 is rich and demonstrative, wafting from the glass with aromas of stone fruits, honeycomb and buttered toast that leave more space for the wine's generous fruit tones than the more overtly yeasty original disgorgement. Full-bodied, broad and textural, it remains very youthful despite its below-average acidity, with notable precision to its ripe fruit tones and chalky structuring extract that provides, to some extent, a compensating sensation of freshness; it's actually evolving more slowly than its 2002 counterpart. Given the wine's richness, it works best with food. Chaperon relates that then-Chef de Caves Richard Geoffroy rejected any musts with a pH exceeding 3.3, the only time this metric has been used as a basis for selection for Dom Pérignon, and that the juice was allowed to oxidize before vinification. I'm looking forward to seeing the 2003 in its P3 incarnation, as I suspect that the wine will really come into its own when it develops more tertiary notes.
Hersteller
Dom Pérignon
Dom Pérignon ist der vielleicht ikonischste Champagner überhaupt, dessen Wurzeln bis ins 17. Jahrhundert zurückreichen, als der Mönch Dom Pierre Pérignon feierlich erklärte, “den besten Wein der Welt” machen zu wollen. Heute gilt er als Vater des Champagner. Fast 50 Jahre verbrachte er damit, in der Abtei von Saint Pierre d’Hautvillers den allerersten Champagner in der Geschichte herzustellen. In dieser Zeit legte er die zehn elementaren Vinifikationsregeln für die Champagnerproduktion fest. Drei Jahrhunderte später gilt Dom Pérignon weltweit als die angesehenste Luxusmarke unter den Champagnern. Der erste Jahrgang Dom Pérignon wurde 1921 produziert und war die erste prestigeträchtige Cuvée des Hauses. Eigentümer ist der Wein- und Spirituosenkonzern LVMH, mit Richard Geoffroy als Chef de Cave der Marke seit 1990. Geoffroy trägt die alleinige Verantwortung für die Entscheidung, ob ein Dom-Pérignon-Jahrgang erklärt wird oder nicht. Und jeder Jahrgang Dom Pérignon, für den nur die allerbesten Trauben verwendet werden, ist einzigartig, mit bemerkenswerter Transparenz zwischen den verschiedenen klimatischen Bedingungen. Das Zusammenspiel aus Reife, Temperament, Leichtigkeit und Intensität in jeder Flasche verleiht diesem Wein die Fähigkeit, mit Geschmeidigkeit und Eleganz zu reifen.