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Champagne Brut Dom Pérignon 2003 75cl

AOC | Champagne | Frankreich
CHF 324.30
Rezensionen & Bewertungen
94 Von Robert Parker
90 Von James Suckling
Unfortunately there is only one new release from Dom Perignon this year. The 2003 is one of the most unusual Dom Perignons I have ever tasted, going back to 1952. Readers will remember that 2003 was a torrid vintage across northern Europe, especially during the critical month of August, when temperatures remained very hot for well over a month. The harvest was the earliest on record, until 2011, that is. I suppose its not that surprising Chef de Caves Richard Geoffroy chose to make a 2003 Dom Perignon, given his penchant for risk-taking, an approach that has yielded so many memorable wines that stretch the perception of what big brand Champagne is and can be. The 2003 Dom Perignon is a big, broad shouldered wine. It does not have the seductiveness of the 2000, nor the power of the 2002. It is instead very much its own wine. In 2003 Geoffroy elected to use more Pinot Noir than is typically the case, and that comes through in the wine’s breath and volume. The 2003 is a big, powerful Champagne that will require quite a bit of time to shed some of its baby fat. The trademark textural finesse is there, though. I expect the 2003 to be a highly divisive Champagne because of its extreme personality, but then again, many of the world’s legendary wines were made from vintages considered freakish at the time. The 2003 is an atypically, rich, powerful, vinous Dom Perignon loaded with fruit, structure and personality. It is not for the timid, but rather it is a wine for those who can be patient. No one has a crystal ball, but personally I will not be surprised if in 20 years’ time the 2003 is considered an iconic Champagne. Anticipated maturity: 2016-2038.
Hersteller
Dom Pérignon
Dom Pérignon ist der vielleicht ikonischste Champagner überhaupt, dessen Wurzeln bis ins 17. Jahrhundert zurückreichen, als der Mönch Dom Pierre Pérignon feierlich erklärte, “den besten Wein der Welt” machen zu wollen. Heute gilt er als Vater des Champagner. Fast 50 Jahre verbrachte er damit, in der Abtei von Saint Pierre d’Hautvillers den allerersten Champagner in der Geschichte herzustellen. In dieser Zeit legte er die zehn elementaren Vinifikationsregeln für die Champagnerproduktion fest. Drei Jahrhunderte später gilt Dom Pérignon weltweit als die angesehenste Luxusmarke unter den Champagnern. Der erste Jahrgang Dom Pérignon wurde 1921 produziert und war die erste prestigeträchtige Cuvée des Hauses. Eigentümer ist der Wein- und Spirituosenkonzern LVMH, mit Richard Geoffroy als Chef de Cave der Marke seit 1990. Geoffroy trägt die alleinige Verantwortung für die Entscheidung, ob ein Dom-Pérignon-Jahrgang erklärt wird oder nicht. Und jeder Jahrgang Dom Pérignon, für den nur die allerbesten Trauben verwendet werden, ist einzigartig, mit bemerkenswerter Transparenz zwischen den verschiedenen klimatischen Bedingungen. Das Zusammenspiel aus Reife, Temperament, Leichtigkeit und Intensität in jeder Flasche verleiht diesem Wein die Fähigkeit, mit Geschmeidigkeit und Eleganz zu reifen.