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IX Proprietary Red Estate 2007 75cl

Napa Valley | Kalifornien | Vereinigte Staaten
Ausverkauft
Rezensionen & Bewertungen
100 Robert Parker
The staggeringly rich, complex, harmonious, impeccably well-balanced 2007 IX Proprietary Red Estate (1,400 case produced) exhibits aromas of spring flowers, cedarwood, Asian spices, licorice, blueberries, and blackberries. A distinct liqueur of minerals buttresses the full-bodied, massive concentration, giving an overall impression of elegance, purity, and harmony. This is another seamless tour de force in winemaking. It should drink well for 25 or more years. Colgin’s 2007s, which include their final vintage of Cabernet Sauvignon from the Herb Lamb Vineyard, are all extraordinary, world-class wines. The change in winemakers from Mark Aubert to Allison Tauziet has gone very smoothly, and was made easier by the retention of the highly respected French wine consultant, Dr. Alain Raynaud, who told me that tasting Colgin’s 2007s gave him his greatest emotional high since he tasted the Chateau Pavie 2000! The 2008s will not be available until 2011, but it appears to be a very successful vintage for Colgin. The crop was tiny, and there were no frost issues, but several heat spikes did occur. Both Allison Tauziet and Alain Raynaud thought that the small berries provided powerful fruit intensity.
97 Wine Spectator
Classy, intense and vibrant, full-bodied and layered, with wonderful balance, this red delivers vivid blackberry, wild berry, mineral, anise and dusty, cedary oak flavors that are trim and focused, yet expansive, as they unfold. Ends with a long, detailed finish. Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc and Petit Verdot. Best from 2011 through 2021. 1,500 cases made. –JL
Hersteller
Colgin Cellars
Als einer von mehreren Kultweinproduzenten, die Anfang der 1990er-Jahre entstanden, wurden die Colgin Cellars 1992 von Ann Colgin und ihrem damaligen Mann Fred Schrader gegründet (dieser schuf später ein weiteres Kultweingut, das er nach sich selbst benannte). Ann Colgin kaufte zunächst Trauben vom Herb-Lamb-Weinberg, engagierte Helen Turley als Winzerin und beide produzierten ihren Wein bei einer Winzer-Kooperative in Napa (die Jahrgänge 1992-97). Die Weinbergbesitzer nahmen schließlich die Trauben vom Weinberg zurück, um ihren eigenen Wein herzustellen. Da Ann nun eine neue Bezugsquelle brauchte, kaufte sie 1997 das Tychson-Anwesen, baute das Haus um und pflanzte den Weinberg erstmals seit der Prohibition neu an. 1998 erweiterte Ann den Besitz durch den Zukauf des IX Estate, wo sich mittlerweile auch die Vinifikationsanlagen befinden. Heute produzieren die Colgin Cellars vier Weine: IX Estate Napa Valley Red Wine und IX Estate Napa Valley Syrah; Cariad, einen Bordeaux-Verschnitt von ausgewählten Weinbergen im Besitz und unter der Leitung von David Abreu; und Tychson Hill Vineyard Cabernet Sauvignon.