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IX Proprietary Red Estate 2006 75cl

Napa Valley | Kalifornien | Vereinigte Staaten
Ausverkauft
Rezensionen & Bewertungen
100 Robert Parker
From the Pritchard Hill Vineyard, the 2006 IX Proprietary Red Estate is a blend of 66% Cabernet Sauvignon, 21% Merlot, 8% Cabernet Franc, and 5% Petit Verdot. The good news is that there are 1,500 cases of this cuvee. It, too, reveals the noble sweetness of tannin, the extraordinary rich, intense mouthfeel, and sumptuous aromas of flowers, burning embers, blackberries, blueberries, spice box, and cedar. With extraordinary intensity, beautiful purity, a texture and flavors that build incrementally on the palate, and a significantly long finish, this is a perfect wine. Colgin is one of the reference points for just what heights mountain-grown Cabernet Sauvignon, Bordeaux varietals, and more recently, Syrah, can achieve in Napa Valley. This beautiful estate and winery overlooking Lake Hennessey is owned by Joe Wender and his wife, Ann Colgin (equally renowned for her auctioneering skills), who are assisted by David Abreu, the well-known Bordeaux wine consultant, Dr. Alain Raynaud, and Allison Tauziet, who has skillfully replaced the brilliant Mark Aubert. As the scores and tasting notes suggest, this was an exceptional tasting. Colgin?s 2006s are among the finest wines produced in the vintage.
97 Wine Spectator
A stunning effort that offers a rich, full-bodied, layered band of ripe currant and green and black olive, with hints of herb and spice. Expands into a long, deep, penetrating finish, echoing chocolate brownie. Best from 2010 through 2018. 1,500 cases
Hersteller
Colgin Cellars
Als einer von mehreren Kultweinproduzenten, die Anfang der 1990er-Jahre entstanden, wurden die Colgin Cellars 1992 von Ann Colgin und ihrem damaligen Mann Fred Schrader gegründet (dieser schuf später ein weiteres Kultweingut, das er nach sich selbst benannte). Ann Colgin kaufte zunächst Trauben vom Herb-Lamb-Weinberg, engagierte Helen Turley als Winzerin und beide produzierten ihren Wein bei einer Winzer-Kooperative in Napa (die Jahrgänge 1992-97). Die Weinbergbesitzer nahmen schließlich die Trauben vom Weinberg zurück, um ihren eigenen Wein herzustellen. Da Ann nun eine neue Bezugsquelle brauchte, kaufte sie 1997 das Tychson-Anwesen, baute das Haus um und pflanzte den Weinberg erstmals seit der Prohibition neu an. 1998 erweiterte Ann den Besitz durch den Zukauf des IX Estate, wo sich mittlerweile auch die Vinifikationsanlagen befinden. Heute produzieren die Colgin Cellars vier Weine: IX Estate Napa Valley Red Wine und IX Estate Napa Valley Syrah; Cariad, einen Bordeaux-Verschnitt von ausgewählten Weinbergen im Besitz und unter der Leitung von David Abreu; und Tychson Hill Vineyard Cabernet Sauvignon.