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Clos Fourtet 2016 150cl

1er Grand Cru Classé B | St. Emilion | Bordeaux | Frankreich
CHF 275.65
Rezensionen & Bewertungen
97 Robert Parker
The 2016 Clos Fourtet is a blend of 90% Merlot, 8% Cabernet Sauvignon and 2% Cabernet Franc aged in 60% new oak. It has a generous, well defined licorice-tinged fruit that is very focused. The palate is medium-bodied with fine tannin, blackberry and boysenberry fruit with that salted licorice theme continuing. This Clos Fourtet has impressive concentration, yet there is real elegance and persistence, fanning out wonderfully towards the finish. Mathieu Cuvelier has overseen another outstanding Clos Fourtet. Tasted twice, with a second bottle demonstrating a tad more backbone but equally admirable.
97 James Suckling
Love the dark-berry and intense black-olive and chocolate aromas that follow through to a full body and firm and chewy tannins that deliver a rich and delicious finish. Such polish and, at the same time, finesse. But one of the cellar. A blend of 90 per cent merlot, seven per cent cabernet sauvignon and three per cent cabernet franc. Try from 2022.
95 Wine Spectator
Lively, with a juicy, mouthfilling mix of loganberry, black currant and bramble flavors pumping through, laced liberally with licorice snap and roasted apple wood notes. Tobacco and savory accents provide detail, while a beautifully fine chalky thread adds length. Best from 2022 through 2038. 4,583 cases made. — JM
95 Wine Spectator
Lively, with a juicy, mouthfilling mix of loganberry, black currant and bramble flavors pumping through, laced liberally with licorice snap and roasted apple wood notes. Tobacco and savory accents provide detail, while a beautifully fine chalky thread adds length. Best from 2022 through 2038. 4,583 cases made. — JM
Hersteller
Château Clos Fourtet
Unmittelbar vor den Stadttoren von Saint-Émilion in idealer Lage befindet sich das Château Clos Fourtet, ein langjähriger Bordeaux-Superstar, mit 20 Hektar Weinbergen auf den hochgelegenen Lehmböden des Kalksteinplateaus, vorwiegend bestockt mit Merlot und in kleinerem Umfang mit Cabernet Sauvignon und Cabernet Franc. Das Anwesen verdankt seinen Namen und hohen Standort seiner langen Geschichte, in der das Clos Fourtet (“Lager Fourtet”) anfangs als mittelalterliche Festung zur Verteidigung der Stadt diente. Um die Jahrtausendwende erwarb Philippe Cuvelier das Clos Fourtet, mit dem Versprechen, den Weg der früheren qualitätsbewussten Eigentümer fortzusetzen. Unter Mitwirkung des versierten Önologen Stéphane Derenoncourt haben die Weine im Verlauf der letzten zehn Jahre einen besonders kraftvollen und üppigen Charakter ausgebildet, mit einer Anhebung des Niveaus ein ums andere Jahr. Der Grand Vin Clos Fourtet ist ein dicht extrahierter Roter mit der Note neuer Eicher – ein hochfeiner und hochklassiger Saint-Émilion-Wein. Dieses Weingut ist nicht nur wunderschön gelegen, es rangiert als Premier Grand Cru Classé auch unter den bedeutendsten Erzeugern des rechten Ufers.