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Clos Fourtet 2006 75cl

1er Grand Cru Classé B | St. Emilion | Bordeaux | Frankreich
Ausverkauft
Rezensionen & Bewertungen
17 Rene Gabriel
Dunkles, tiefes Granat, lila Reflexe. Aromatisches Bouquet, Zedernholznoten. Bleifstiftmine, blaubeerige Frucht, recht nobel und delikat. Fester Gaumen, gut stützende Tannin-Säurestruktur, noch etwas vordergründig, kann aber zu der nächsten Kategorie aufschliessen, wenn er seine Versprechen einhält. beginnen (2014 - 2028)
17 Rene Gabriel
Dunkles, tiefes Granat, lila Reflexe. Aromatisches Bouquet, Zedernholznoten. Bleifstiftmine, blaubeerige Frucht, recht nobel und delikat. Fester Gaumen, gut stützende Tannin-Säurestruktur, noch etwas vordergründig, kann aber zu der nächsten Kategorie aufschliessen, wenn er seine Versprechen einhält. beginnen (2014 - 2028)
91 Robert Parker
A blend of 80% Merlot and the rest equally split between Cabernet Sauvignon and Cabernet Franc, this wine has a dense purple color and a beautifully sweet nose of blackberry and blueberry fruits intermixed with acacia flowers, charcoal, and some subtle oak. The wine is nicely textured, medium-bodied, and very concentrated for a 2006 St.-Emilion, with a certain degree of opulence and sucrosite. This is a beauty, with moderate tannins in the finish. Anticipated maturity: 2013-2027. If you haven?t gotten on the Clos Fourtet bandwagon, now is the time, as demand will certainly increase. After the prodigious 2005 and 2003, it is more difficult to get excited over what proprietor Philippe Cuvelier and his brilliant vineyard manager Tony Ballu, the producer of Pierre La Lune, have done, but this is a very strong effort. About 3,000 cases are made from this picture-postcard, fabulous vineyard on the deep limestone plateau just adjacent to the walls as well as the town of St.-Emilion.
91 Robert Parker
A blend of 80% Merlot and the rest equally split between Cabernet Sauvignon and Cabernet Franc, this wine has a dense purple color and a beautifully sweet nose of blackberry and blueberry fruits intermixed with acacia flowers, charcoal, and some subtle oak. The wine is nicely textured, medium-bodied, and very concentrated for a 2006 St.-Emilion, with a certain degree of opulence and sucrosite. This is a beauty, with moderate tannins in the finish. Anticipated maturity: 2013-2027. If you haven?t gotten on the Clos Fourtet bandwagon, now is the time, as demand will certainly increase. After the prodigious 2005 and 2003, it is more difficult to get excited over what proprietor Philippe Cuvelier and his brilliant vineyard manager Tony Ballu, the producer of Pierre La Lune, have done, but this is a very strong effort. About 3,000 cases are made from this picture-postcard, fabulous vineyard on the deep limestone plateau just adjacent to the walls as well as the town of St.-Emilion.
90 Wine Spectator
Crushed blackberry, dark chocolate and spices on the nose follow through to a full body, with very soft tannins that turn silky and refined. Fresh, rich and racy. Better than previously reviewed. Best after 2013. 3,330 cases made. ?JS
90 Wine Spectator
Crushed blackberry, dark chocolate and spices on the nose follow through to a full body, with very soft tannins that turn silky and refined. Fresh, rich and racy. Better than previously reviewed. Best after 2013. 3,330 cases made. ?JS
Hersteller
Château Clos Fourtet
Unmittelbar vor den Stadttoren von Saint-Émilion in idealer Lage befindet sich das Château Clos Fourtet, ein langjähriger Bordeaux-Superstar, mit 20 Hektar Weinbergen auf den hochgelegenen Lehmböden des Kalksteinplateaus, vorwiegend bestockt mit Merlot und in kleinerem Umfang mit Cabernet Sauvignon und Cabernet Franc. Das Anwesen verdankt seinen Namen und hohen Standort seiner langen Geschichte, in der das Clos Fourtet (“Lager Fourtet”) anfangs als mittelalterliche Festung zur Verteidigung der Stadt diente. Um die Jahrtausendwende erwarb Philippe Cuvelier das Clos Fourtet, mit dem Versprechen, den Weg der früheren qualitätsbewussten Eigentümer fortzusetzen. Unter Mitwirkung des versierten Önologen Stéphane Derenoncourt haben die Weine im Verlauf der letzten zehn Jahre einen besonders kraftvollen und üppigen Charakter ausgebildet, mit einer Anhebung des Niveaus ein ums andere Jahr. Der Grand Vin Clos Fourtet ist ein dicht extrahierter Roter mit der Note neuer Eicher – ein hochfeiner und hochklassiger Saint-Émilion-Wein. Dieses Weingut ist nicht nur wunderschön gelegen, es rangiert als Premier Grand Cru Classé auch unter den bedeutendsten Erzeugern des rechten Ufers.