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Bellevue-Mondotte 2019 75cl

Grand Cru | St. Emilion | Bordeaux | Frankreich
CHF 130.20
Rezensionen & Bewertungen
95 Vinous
The 2019 Bellevue Mondotte, picked at 18hL/ha on a single day (October 5) has a tightly wound bouquet of blackberry, briary, blueberry and light violet petal scents, but less of the marine aromas that I picked out from the barrel sample. However, there are some lovely orange pith scents that percolate through with continued aeration, and these are accentuated after a couple of hours. The palate is medium-bodied with gentle grip, good acidity and fine backbone. This is quite a sturdy Saint-Émilion with impressive density toward the finish. It needs just a little more charm and personality, though they may develop with time. Very fine, but patience required.
90 Robert Parker
The 2019 Bellevue Mondotte is another rich, muscular wine from the Perse family. Exhibiting aromas of ripe cherries, berry fruit liqueur, warm spices, paraffin wax and creamy new oak, it's full-bodied, thick and broad-shouldered, with a super ripe and generously extracted profile, lively acids and a long, heady, youthfully chewy finish where ripe but assertive tannins make their presence felt. From holdings on Saint-Émilion's plateau, opposite Stephan von Neipperg’s La Mondotte, this is another wine where I think more finesse wouldn't have to come at the expense of concentration or intensity; but it will delight drinkers who look back at the extremely powerful Saint-Émilions of the 2000s with nostalgia, as it remains faithful to that pedal-to-the-metal style.
Hersteller
Château Bellevue Mondotte
Das Château Bellevue Mondotte ist der winzige Juwel dieser Appellation und im Besitz des brillanten Bordelaiser Weinvisionärs Gérard Perse, dem auch das gefeierte Grand Cru Classé Château Pavie gehört. Die zweieinhalb Hektar große Parzelle mit fast 50-jährigen Rebstöcken ist vorwiegend mit Merlot und in geringerem Umfang mit Cabernet Sauvignon und Cabernet Franc bestockt und liegt auf den besten Kalksteinböden in Saint-Émilion. Seit 2001 hat Perse verschiedene Änderungen vorgenommen, etwa die Renovierung der Keller und Bestrebungen zur Purifizierung seiner Vinifikationsprozesse. Auf Basis geringerer Erträge und nach drastisch grüner Weinlese werden die Weine in Eichentanks fermentiert, mit malolaktischer Gärung im Fass, ehe sie auf der Feinhefe gelagert und völlig ungefiltert und ungeklärt abgefüllt werden. Der strikt auf Qualität konzentrierte Ansatz von Perse und seines beratenden Önologen Michel Rolland ist in der Produktion der reichen und konzentrierten Weine durchgehend transparent. Der Grand Vin Bellevue-Mondotte ist ein großer, vollmundiger Merlot-basierter Verschnitt, der von dem ausgedehnten Ausbau in neuer Eiche rundherum profitiert.