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Bellevue-Mondotte 2009 75cl

Grand Cru | St. Emilion | Bordeaux | Frankreich
Ausverkauft
Rezensionen & Bewertungen
100 Von Robert Parker
97 Von James Suckling
95 Von Wine Spectator
18 Von Rene Gabriel
The inky/blue/purple-colored 2009 Bellevue Mondotte offers aromas of creme de cassis, mulberries, licorice, white flowers, forest floor and candied cherries. Extremely thick, rich and full-bodied, it is nearly overwhelming in its textural richness, colossal concentration and mind-blowing finish that lasts nearly a minute. Undeniably massive and over-sized, but perfectly balanced, it is made for those looking for something to put away for 30-50+ years. One has to admire a proprietor who is making a wine for the history books, not for near-term gratification. This is a tiny jewel in the empire of entrepreneur and quality conscious Bordeaux visionary, Gerard Perse. It is a 5-acre parcel of nearly 50-year old vines planted on pure limestone at an elevation above that of his neighboring property, Pavie-Decesse, not far from Pavie-Macquin. Bellevue Mondotte is generally a blend of approximately 90% Merlot and 10% Cabernet Franc and Cabernet Sauvignon. Since Perse got control of this estate and renovated the cellars, he has been draconian in reducing yields, which were a mere 22 hectoliters per hectare in 2009. The fruit was picked very ripe and the wine was fermented in oak tanks with malolactic in barrel, aged on its lees (a la Burgundy), and bottled unfined and unfiltered. At all the Perse properties the wine stays in oak about six months longer than at other Bordeaux estates
Hersteller
Château Bellevue Mondotte
Das Château Bellevue Mondotte ist der winzige Juwel dieser Appellation und im Besitz des brillanten Bordelaiser Weinvisionärs Gérard Perse, dem auch das gefeierte Grand Cru Classé Château Pavie gehört. Die zweieinhalb Hektar große Parzelle mit fast 50-jährigen Rebstöcken ist vorwiegend mit Merlot und in geringerem Umfang mit Cabernet Sauvignon und Cabernet Franc bestockt und liegt auf den besten Kalksteinböden in Saint-Émilion. Seit 2001 hat Perse verschiedene Änderungen vorgenommen, etwa die Renovierung der Keller und Bestrebungen zur Purifizierung seiner Vinifikationsprozesse. Auf Basis geringerer Erträge und nach drastisch grüner Weinlese werden die Weine in Eichentanks fermentiert, mit malolaktischer Gärung im Fass, ehe sie auf der Feinhefe gelagert und völlig ungefiltert und ungeklärt abgefüllt werden. Der strikt auf Qualität konzentrierte Ansatz von Perse und seines beratenden Önologen Michel Rolland ist in der Produktion der reichen und konzentrierten Weine durchgehend transparent. Der Grand Vin Bellevue-Mondotte ist ein großer, vollmundiger Merlot-basierter Verschnitt, der von dem ausgedehnten Ausbau in neuer Eiche rundherum profitiert.