Close
Suchen
Filters

NIC 2009 75cl

DO | Ribera del Duero | Castilla y León | Spanien
Ausverkauft

Alle Jahrgänge

2009 2010 2011
Rezensionen & Bewertungen
97 Robert Parker
The 2009 Casajus NIC is the top wine, sourced from a single 1.5 hectare plot that yielded less than 2,500 kilogram per hectare (NIC, by the way, is the abbreviation of Nicolas and Catalina, Jose Alberto’s children.) It is raised in new 500-liter Allier barrels over 18 months. It has a very intense nose of raspberry, fresh strawberry, maraschino and blood orange that effortlessly embraces the oak. The palate is medium-bodied with svelte, succulent tannins, the oak playing a complementary role (in my opinion, the use of larger barrels moderating their influence.) It is struck through with outstanding acidity and wonderful minerality toward the finish. It shimmers in the mouth: so much purity you want to cry. It may be eye-wateringly expensive, but it is one of Ribera del Duero’s finest wines. Drink 2014-2025. (NM) I was unfamiliar with the wines of Bodegas Calvo Casajus prior to my tasting them in Ribera del Duero – but what a superb set of wines! Here there was plenty of nuance, balance and expression of terroir that set them apart from their peers as they, often imbued with a Burgundy-like cashmere texture and startling purity. Plus they are, for the most part, very reasonably priced. Jose Alberto Calvo Casajus himself was a member of the local co-operative until 1993 as well as serving the vital role as the village baker in Quintana del Pidio. Is there no end to this man’s talents? (NM)
Hersteller
Bodegas J.A. Calvo Casajús
Die Bodegas Calvo Casajús liegen in den Vorbergen des Duero-Tals im nördlichen Teil der Appellation Ribera del Duero. Der Gründer und Winzer José Alberto Calvo Casajús hatte das Privileg, in einer alten Weinbauernfamilie aufzuwachsen, und obwohl gelernter Bäcker, produziert José heute einige der besten Weine der Region. Der 20 Hektar große Besitz zählt zu den ältesten Weinbergen der DO. Bei der Gründung im Jahr 1993 verließ José die lokale Weinkooperative in der Hoffnung, die besten Weine aus seinen erstklassigen Trauben zu gewinnen. Heute verfügt die Kellerei über eine hochmoderne Technologie und produziert drei Weine, aus denen der Geist des Duero-Ufers spricht, darunter sortenreine, von Hand gelesene Tempranillos. Der körperreiche Casajús Antiguos Viñedos und der samtige Casajús Vendimia Seleccionada erinnern beide in ihrer Textur an Bordeaux-Weine. Der berühmteste Wein des Hauses, NIC, ist Josés Kindern Nicolas und Catalina gewidmet und stammt aus einer einzelnen 1,5 Hektar großen Parzelle. Dieser handgemachte Wein aus extrem begrenzter Produktion folgt neuesten Weinherstellungsverfahren, mit dem Ergebnis eines modernen, aber genuinen Ribera del Duero Tempranillo.