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Ao Yun 2018 75cl

Yunnan | China
Ausverkauft
Rezensionen & Bewertungen
95 Robert Parker
Note: In what follows, I offer two tasting notes for the 2018 Ao Yun, the first from tasting the latest vintage release in bottle at the winery in May 2021—before it was released—and the second tasted much closer to sea level in Beijing in December 2021. The consistency in quality across bottles tasted at very different altitudes speaks well for the 2018 Ao Yun's overall quality and future development. The 2018 Ao Yun is a blend of 60% Cabernet Sauvignon, 19% Cabernet Franc, 10% Merlot, 7% Syrah and 4% Petit Verdot. 2017 was the first vintage where Merlot was included in the blend, and the higher proportion in the 2018 vintage is partly a reflection of vintage conditions but also a sign of Ao Yun’s increased interest in the variety (I saw new Merlot vines being established in an amphitheater-like vineyard in the village of Sinong in May 2021). The 2018 Ao Yun is very deep purple and very much in the emergent "Ao Yun style" showing lifted, perfumed Cabernet-dominated fruit, here with plenty of crushed blackberry, cassis and black cherry with ripe green bell pepper and other pyrazine notes and some toasted new oak with hints of smoke and clove. Full-bodied with that Ao Yun puissance of coating, fine-grained and chewy tannins, robust but well-integrated 14.5% alcohol and some lively acidity, especially in this cooler vintage (note also that, at this altitude, Ao Yun naturally comes in around pH 3.35-3.45). As such, the wine has an affinity with Mendoza Cabernet, at least structurally speaking. This is indeed much more of a "cooler vintage" expression rather than the more "solar" 2015, but do not think this equates to something like a cooler vintage in Bordeaux. There is abundant fruit achieved through rigorous selection and also picking at optimal ripeness aided by plenty of UV light (intense sunshine here). So, the 2018 has some similarity with the 2017 in terms of weather and fruit expression, and on this first tasting, albeit at high altitude at Ao Yun itself, quality is similar to the 2017 and 2015, but actually even better than those two vintages on this first showing. Note also that this is a baby of a wine that will need tasting again in the future. Supremely youthful, it would be worth waiting a year or so before broaching this. The 2018 will undoubtedly repay long-term cellaring. <br/><br/>
Hersteller
Ao Yun

Der erste wahre Luxuswein Chinas, Ao Yun, wird im Nordwesten der südchinesichen Region Yunnan produziert. Seinem Namen entsprechend, der “Über den Wolken schwebend” bedeutet, schmiegt sich das Weingut Ao Yun an die Ausläufer des Himalajagebirges. Die Vorbereitungen zu diesem Unternehmen begannen 2009, als Christophe Navarre, CEO von Moët Hennessy, seinem lang gehegten Traum nachgab, einen perfekten Ort für die Produktion von Rotwein in China zu finden. Nach jahrelanger und sorgfältiger Explorationstätigkeit unter Mitwirkung des australischen Önologen, Tony Jordan, entschied man sich nicht nur wegen des Terroirs, sondern auch aufgrund der geographischen Gegebenheiten, für diese entlegene Region. Die Höhe von 2000-2600 Metern gewährleistet einerseits ein trockenes und kühles Klima und andererseits sonnenbeschienene Hänge. Die lange Reifezeit zusammen mit der ausgedehnten Sonnenbestrahlung führt zur Ausbildung von Intensität und seidigem Tannin. Ao Yun brachte seinen ersten Jahrgang, den 2013er, im Jahr 2016 heraus, der inzwischen als einer der besten, jemals in China produzierten Rotweine gilt.  Mit seinem präsenten Tannin dürfte dies ein Wein mit gutem Alterungspotential sein. In jedem Fall ist Ao Yun einer von Chinas Spitzenrotweinen, dessen einzigartiger Geschmack sowohl an einen spanischen Ribera del Duero als auch an einen Napa Kult-Cabernet denken lässt – unbedingt probierenswert!