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Solaia 1998 75cl

IGT | Toskana | Italien
CHF 362.15
Rezensionen & Bewertungen
93 Robert Parker
Solaia has been one of Italy's most brilliant wines since the early eighties. Made in a Bordeaux-like style, it will age for two decades or more. The 1998, a blend of 75% Cabernet Sauvignon, 20% Sangiovese, and 5% Cabernet Franc (8,000 cases), was aged for 14 months in new and one-year old French oak casks prior to being bottled without filtration. Yields were a low 30 hectoliters per hectare. The 1998 is a classically-structured, dense, full-bodied, youthful, well-balanced wine designed for cellaring. Its opaque ruby/purple color is accompanied by a classic bouquet of black currants, vanillin, earth, tobacco, and a touch of mint. Full-bodied, moderately tannic, dense, and concentrated, this backward 1998 needs 3-4 years of cellaring. Anticipated maturity: 2005-2020.
93 Wine Spectator
Rich aromas of smoke, sage and ripe fruit follow to a full-bodied palate, with big, velvety, chewy tannins and a long, mouthpuckering finish. This needs time. Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc and Sangiovese. Best after 2005. 7,000 cases made. ?JS
93 Robert Parker
Solaia has been one of Italy's most brilliant wines since the early eighties. Made in a Bordeaux-like style, it will age for two decades or more. The 1998, a blend of 75% Cabernet Sauvignon, 20% Sangiovese, and 5% Cabernet Franc (8,000 cases), was aged for 14 months in new and one-year old French oak casks prior to being bottled without filtration. Yields were a low 30 hectoliters per hectare. The 1998 is a classically-structured, dense, full-bodied, youthful, well-balanced wine designed for cellaring. Its opaque ruby/purple color is accompanied by a classic bouquet of black currants, vanillin, earth, tobacco, and a touch of mint. Full-bodied, moderately tannic, dense, and concentrated, this backward 1998 needs 3-4 years of cellaring. Anticipated maturity: 2005-2020.
93 Wine Spectator
Rich aromas of smoke, sage and ripe fruit follow to a full-bodied palate, with big, velvety, chewy tannins and a long, mouthpuckering finish. This needs time. Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc and Sangiovese. Best after 2005. 7,000 cases made. ?JS
Hersteller
Antinori - Tenuta Tignanello
Der Tignanello, für die meisten der ursprüngliche Super-Toskaner, wurde 1971 erschaffen und ist seitdem ein Verschnitt aus Cabernet Sauvignon und Sangiovese geblieben. Die 350 Hektar Grund liegen über die malerischen Hügel zwischen den Tälern der Flüsse Greve und Pesa verteilt, mit 147 Hektar in der Appellation Chianti Classico. Seit Mitte des 19. Jahrhunderts bringt dieses legendäre Gut, mehr als jedes andere, die Werte der Familie zum Ausdruck: die Vereinigung von Tradition und Moderne in Form von Weinen, die unverfälscht und durch ihre Herkunft charakterisiert sind. Heute ist die herausragende Persönlichkeit des toskanischen Weins, Piero Antinori, der mit seinen Innovationen und Experimenten auf sich aufmerksam macht, Geschäftsführer der Marchesi Antinori Gruppe, zusammen mit seinen drei Töchtern. Aus Tignanello stammen zwei der einflussreichsten Weine, die je geschaffen wurden: das Flaggschiff der Familie, Solaia, und der erste Super-Toskaner, Tignanello. Diese beiden ikonischen Weine sind exemplarisch für die überragende Antinori-Qualität: temperamentvoll und doch komplex, und klar im Ausdruck ihres einzigartigen Terroirs.