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Champagne Brut Cristal 2006 75cl

AOC | Champagne | Francia
Esaurito
Punteggi dei critici
95 Wine Spectator
This elegant version shows beautiful texture and a sense of finesse despite the underlying power of vibrant acidity and smoky minerality. The palate offers a finely layered mesh of blackberry, poached pear, almond pastry, lemon zest and pickled ginger flavors. Drink now through 2028. 20,000 cases imported
93 Robert Parker
Roederer’s 2006 Brut Cristal is striking in its sense of lift and delicacy, serving as one of many instances where those bringing preconceptions of this vintage’s warmth and ripeness of fruit to their experience may be pleasantly surprised. A nose of fresh apple, fennel and cucumber sets up associations with a slaw or salad that are crisply, lusciously and refreshingly redeemed on the palate. A garland of honeysuckle and heliotrope complements subtle suggestions of raw almond and vanilla, while alkaline and iodine notes as well as cooling but pungent green herbal notes add to the soothing yet stimulating finish. This exceptionally poised, refined, and buoyant performance is apt to gain depth with a few years’ bottle age. Owners of vast vineyards (totally some 500 acres) that supply the majority of their fruit, Roederer also presides – by design as well as due to that vastness – over a mind-bending number of micro-vinifications, divided entirely between tanks and foudres, supplemented by a concomitantly deep and diverse range of reserve wines. But for all of the variety that these phenomena entail, scarcely any lots undergo malo-lactic transformation.
Produttore
Louis Roederer
Louis Roederer, una delle ultime grandi Maison di Champagne indipendenti, fu fondata nel 1776 e, cosa insolita per la regione, è rimasta della famiglia fondatrice per oltre due secoli. La proprietà di Reims è formata da oltre 240 ettari di vigneti Grand Cru, coltivati con i tre vitigni tradizionali della Champagne: Chardonnay, Pinot Nero e Pinot Meunier. La tenuta utilizza la coltivazione parcella per parcella; questa tecnica garantisce che le caratteristiche specifiche di ciascun cru siano preservate fino al processo di assemblaggio, assicurando la tracciabilità. Il famoso marchio Cristal fu creato originariamente nel 1876 su richiesta di Alessandro II; oggi è uno status symbol in tutto il mondo e lo Champagne più corposo disponibile. Oltre alla cuvée più prestigiosa del mondo, la Maison produce un Brut-Premier multi-millesimato che si classifica molto più in alto rispetto agli altri Champagne millesimati (Louis Roederer Vintage, Vintage Rosé, Blanc de Blancs e Brut Nature). Nel 2006 la famiglia, in collaborazione con Philippe Starck, ha lanciato un Brut Nature. Questa cuvée speciale è prodotta utilizzando metodi di viticoltura e di coltivazione biodinamica personalizzati, che si integrano per creare lo Champagne con lo spirito più libero della Maison.