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Haut Brion Blanc 2018 75cl

AOC | Graves, Pessac-Léognan | Bordeaux | Francia
CHF 886.40
Punteggi dei critici
95 Vinous
The 2018 Haut-Brion Blanc has blossomed beautifully over the last two years. Rich and ample in feel, with superb richness, the Blanc is a knock-out. Everything is dialed up in the 2018 - the aromas, flavors and textures are all so wonderfully expressive. Lemon confit, pear, marzipan, chamomile and gently spiced notes build as the 2018 continues to open in the glass. The 2018 is compelling. That's all there is to it.
18 Rene Gabriel
Kunz Fassprobe 19: (80.6% Sauvignon Blanc, 19.4% Sémillon) Kräftiges, frisches, fein cremiges Bouquet, süsse Grapefruit, Minzeblätter, Pfirsich, Limettencreme. Cremiger, voller Gaumen mit kräftiger Aromatik, frischer Frucht, feiner Säure, eleganter Struktur, langer, frischer Abgang.
94 Robert Parker
The Haut-Brion 2018 Blanc is a blend of 80.6% Sauvignon Blanc and 19.4% Sémillon—this is the highest level of Sauvignon Blanc in the blend ever. Unsurprisingly, it needs a lot of air at this youthful stage, eventually unfurling bit by bit to offer subtle scents of lemon peel, fresh grapefruit, green mango and yuzu, with emerging suggestions of wet pebbles, struck flint, orange blossom and lime leaves with a waft of oyster shells. The medium to full-bodied palate has a gorgeous satiny texture and lovely freshness offsetting the intense stone and citrusy flavors, finishing long and layered. Give this a good 3-4 years to come around and drink it over the next 15 years or more.
Produttore
Château Haut Brion
Una delle quattro proprietà originarie classificate come Premier Cru nella famosa Classificazione del 1855, Château Haut-Brion è una tenuta ancora più unica per il fatto di essere stata l'unica al di fuori del Médoc a essere inclusa. Lo Château ha avuto una lunga storia nella viticoltura, ancora più antica rispetto ai suoi omologhi Médoc Grand Cru Classé, rendendo questa proprietà un vero mito di Graves. Situata appena a sud-ovest del centro della città di Bordeaux, la proprietà di 51 ettari fa parte della denominazione Pessac-Léognan. Dominata dalle viti a bacca rossa, solo 3 ettari di vigneti della proprietà sono dedicati alla coltivazione delle varietà a bacca bianca: Sémillion e Sauvignon Blanc. Oggi i proprietari sono gli stessi di Château La Mission Haut-Brion e La Tour Haut-Brion. La famiglia Dillon è rappresentata dal Principe Robert Dillon di Lussemburgo, che attualmente gestisce la tenuta. Rispetto ai Premier Cru più grandi, Château Haut-Brion ha una produzione piuttosto ridotta di rossi e bianchi meravigliosi. Il secondo vino della tenuta, Le Clarence de Haut-Brion, può quasi competere con lo squisito Grand Vin, Haut-Brion, che contiene una percentuale elevata di Merlot. Lo Château produce inoltre un Haut-Brion Blanc fermentato in botte e un secondo vino, prodotto da Haut-Brion e La Mission Haut-Brion, chiamato La Clarté de Haut-Brion.