Close
Rechercher
Filters
Évaluations et Scores
94 Wine Spectator
Shows aromas of chocolate, currant and blackberry, with a hint of Spanish cedar. Full-bodied, with firm, velvety tannins and a long finish. Racy and very well-structured. Builds on the palate. Cabernet Sauvignon and Cabernet Franc. Best after 2012. 15,000 cases made. JS
93 Robert Parker
The 2004 Sassicaia is a lovely, understated effort. Medium in body, it presents nuanced layers of sweet dark fruit, licorice, menthol and toasted oak that gradually open onto a finely-knit frame of notable length. Today it appears to be quite reticent and still holding back much of its potential. Both bottles I sampled showed less vibrancy and freshness in both color and flavors than the other top 2004s I tasted alongside it, suggesting that the wine is still suffering from bottle shock. Anticipated maturity: 2010-2022.
Producteur
Tenuta San Guido
Domaine le plus emblématique d’Italie, la Tenuta San Guido a atteint un nouveau palier de reconnaissance grâce à une succession récente de grands millésimes portant la signature italienne la plus illustre : Sassicaia. Fondé dans les années 1940, le domaine n’a commercialisé ses premiers vins qu’en 1968. En 1985, Robert Parker a réaffirmé sa réputation en attribuant au Sassicaia de la même année, la note suprême de 100, lui assurant un rayonnement international. Son succès a été tel qu’il a débouché en 1994sur la création de « Bolgheri Sassicaia » - unique DOC dédiée à un seul domaine. Cette distinction singularise l’ensemble des vins, depuis le second vin Guidalberto, jusqu’au troisième, Le Difese, chaque cuvée affichant ses spécificités et son exemplarité à sa façon.