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Évaluations et Scores
88 Robert Parker
The 1972 Sassicaia shows a surprising level of richness and dark succulence despite its advanced age. That more opulent approach does however segue to moments of monotone and flatness that also characterize this slowly aged Tuscan red. You get cured meat, plum, ground espresso and bitter chocolate. Despite that wild aromatic ride with its various high points and low points, this remains a very valid and interesting wine that does not lack in terms of overall integrity or persistence.
85 Wine Spectator
How Tenuta San Guido could produce such a delightful wine in a year that ranks among the most disastrous this century in Tuscany remains a mystery that goes to the heart of the Sassicaia legend. Inky, tarry, complex and medium-bodied; earthy, plummy and minty character and impressive finish. Would rate higher if not for a slight but distracting rustic chestnut aroma.--Sassicaia vertical. - PM (July 31, 1996)
Producteur
Tenuta San Guido
Domaine le plus emblématique d’Italie, la Tenuta San Guido a atteint un nouveau palier de reconnaissance grâce à une succession récente de grands millésimes portant la signature italienne la plus illustre : Sassicaia. Fondé dans les années 1940, le domaine n’a commercialisé ses premiers vins qu’en 1968. En 1985, Robert Parker a réaffirmé sa réputation en attribuant au Sassicaia de la même année, la note suprême de 100, lui assurant un rayonnement international. Son succès a été tel qu’il a débouché en 1994sur la création de « Bolgheri Sassicaia » - unique DOC dédiée à un seul domaine. Cette distinction singularise l’ensemble des vins, depuis le second vin Guidalberto, jusqu’au troisième, Le Difese, chaque cuvée affichant ses spécificités et son exemplarité à sa façon.