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Évaluations et Scores
86 Robert Parker
The 1987 Sassicaia maintains considerable momentum despite its age. As you would expect, the bouquet exhibits savory tones of cured meat, smoked bacon, wild porcino mushroom and dried fruit. Parts of the bouquet feel stewy and heavy, but other parts show more brightness and buoyancy. Linear mineral definition with lasting background tones of licorice and balsam herb help to add sharpness and much-needed focus. The mouthfeel is less satisfying, however, mostly because the tannins are very dry and muted. The palate is almost exclusively driven by the residual acidity of the fruit.
86 Wine Spectator
Delicate and clean, with pure, focused and direct raspberry, black cherry and black currant flavors. Quite elegant and of medium body, featuring some mineral and tar notes on the medium-intense finish. Delicious.--Sassicaia vertical. Drink now through 1998. –PM
Producteur
Tenuta San Guido
Domaine le plus emblématique d’Italie, la Tenuta San Guido a atteint un nouveau palier de reconnaissance grâce à une succession récente de grands millésimes portant la signature italienne la plus illustre : Sassicaia. Fondé dans les années 1940, le domaine n’a commercialisé ses premiers vins qu’en 1968. En 1985, Robert Parker a réaffirmé sa réputation en attribuant au Sassicaia de la même année, la note suprême de 100, lui assurant un rayonnement international. Son succès a été tel qu’il a débouché en 1994sur la création de « Bolgheri Sassicaia » - unique DOC dédiée à un seul domaine. Cette distinction singularise l’ensemble des vins, depuis le second vin Guidalberto, jusqu’au troisième, Le Difese, chaque cuvée affichant ses spécificités et son exemplarité à sa façon.