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Évaluations et Scores
87 Robert Parker
This is the last vintage of Sassicaia to flaunt its revolutionary Vino da Tavola di Toscana status. The 1993 Sassicaia represents the end of an important era in Italian wine. Perhaps its symbolic importance outweighs the actual substance inside the bottle. This is a nervous and tightly wrapped wine with an inward-looking and introspective personality. There are dusty mineral notes of crushed granite and sea shell with mild tones of spice and candied fruit. There is also a vinous note of winery or old barrel that I did not find in any of the other wines presented in this full retrospective. It seems to be a one-off thing. <br/>
85 Wine Spectator
Pretty cassis, berry and slightly herbal aromas which follow through on the palate. Medium-bodied, moderately tannic and has a light finish. A good, but not overly impressive, Sassicaia; slightly unripe nature of Cabernet Sauvignon detracts. Drink now through 2000. (October 31, 1996)
Producteur
Tenuta San Guido
Domaine le plus emblématique d’Italie, la Tenuta San Guido a atteint un nouveau palier de reconnaissance grâce à une succession récente de grands millésimes portant la signature italienne la plus illustre : Sassicaia. Fondé dans les années 1940, le domaine n’a commercialisé ses premiers vins qu’en 1968. En 1985, Robert Parker a réaffirmé sa réputation en attribuant au Sassicaia de la même année, la note suprême de 100, lui assurant un rayonnement international. Son succès a été tel qu’il a débouché en 1994sur la création de « Bolgheri Sassicaia » - unique DOC dédiée à un seul domaine. Cette distinction singularise l’ensemble des vins, depuis le second vin Guidalberto, jusqu’au troisième, Le Difese, chaque cuvée affichant ses spécificités et son exemplarité à sa façon.