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Évaluations et Scores
91 Par Robert Parker
82 Par Wine Spectator
This wine suffers the unlucky disadvantage of being placed after the stunning 1985 vintage in this tasting. The 1984 Sassicaia holds its own, although it is clearly a step removed. This effort shows more oak spice and tobacco spread generously over a leaner, more compact texture. Dark tar, licorice and autumnal aromas appear with cumin, saffron and baking spice. The wine delivers less overall volume and is moderately concentrated in terms of mouthfeel. However, it has maintained a fresh personality and does not suffer from the overt oxidation you get in some of the younger vintages from the 1990s. It should continue to hold for a few more solid years. Hail damage in 1984 reduced vineyard yields.
Producteur
Tenuta San Guido
Domaine le plus emblématique d’Italie, la Tenuta San Guido a atteint un nouveau palier de reconnaissance grâce à une succession récente de grands millésimes portant la signature italienne la plus illustre : Sassicaia. Fondé dans les années 1940, le domaine n’a commercialisé ses premiers vins qu’en 1968. En 1985, Robert Parker a réaffirmé sa réputation en attribuant au Sassicaia de la même année, la note suprême de 100, lui assurant un rayonnement international. Son succès a été tel qu’il a débouché en 1994sur la création de « Bolgheri Sassicaia » - unique DOC dédiée à un seul domaine. Cette distinction singularise l’ensemble des vins, depuis le second vin Guidalberto, jusqu’au troisième, Le Difese, chaque cuvée affichant ses spécificités et son exemplarité à sa façon.