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La Mondotte 2019 300cl

1er Grand Cru Classé B | St. Emilion | Bordeaux | France
CHF 735.10
Évaluations et Scores
96 Wine Spectator
This is a gorgeous display of fruit, with boysenberry, fig and mulberry notes rolling through, showing both muscle and refinement as they carry a punch, while staying silky and lush in feel. There are sweet tobacco, sous bois and black tea flavors peeking in on the finish and this is remarkably fine-grained for the vintage. A clear classic. Merlot and Cabernet Franc. Best from 2025 through 2040. —J.M.
95 Robert Parker
Aromas of smoky blackberries, black truffles, pipe tobacco, loamy soil and rose petals introduce the 2019 La Mondotte, a medium to full-bodied, deep and velvety wine that's lively and gourmand, with a rich core of fruit that's framed by beautifully polished tannins. This Merlot-dominant cuvée derives from vineyards on the plateau neighboring Troplong-Mondot, but the soils are shallower here, without the same reserves of deep clay.
94 Vinous
The 2019 La Mondotte has a wonderful, pure bouquet of expressive black cherries, boysenberry, crushed violets and peony scents that flourish with aeration. Sensual yet succinctly controlled. The palate is medium-bodied with fine-grained tannins, very smooth and cohesive. This is not a deep La Mondotte, and you might quibble about a slightly brief aftertaste, though I suspect this is more due to tasting in winter. Give this 3–4 years in bottle and it will gain depth and persistence to become a very fine Saint-Émilion.
Producteur
Château La Mondotte
Producteur de la Rive Droite promis à un bel avenir, le Château La Mondotte se frotte depuis la deuxième moitié de cette décennie aux plus grands vins « de garage ». Appartenant elle aussi à Stephan von Neipperg, aux côtés d’autres grands domaines bordelais, La Mondotte a fait une apparition plutôt récente sur la scène vinicole. Vinifié au Château Canon La Gaffelière de von Neipperg, le domaine de 4,5 hectares a lancé son premier millésime en 1996. Depuis, La Mondotte n’a cessé d’évoluer pour donner naissance à deux des meilleurs vins de garage de Saint-Emilion, après Le Dôme. Le splendide terroir argilo-limoneux bien drainant qui caractérise cette parcelle orientée sud, étonnamment escarpé, est à l’origine de vins d’une profondeur et d’une concentration remarquables depuis deux décennies. Fidèle au style typique de Stéphane Derenoncourt, La Mondotte est élevée sur lies en bois neuf pendant un an et demi avant d’être mis en bouteille non filtré. L’assemblage à base de merlot, complété de cabernet franc, présente une texture somptueuse et séduisante, parfaitement tissée de tanins.