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Évaluations et Scores
18 Rene Gabriel
Mittleres Granat, feiner rubiner Rand aussen, also keine jener Farben die wie die andern mit tief violetten Schimmer bestückt ist. Elegantes, nobles Bouquet, feine Zederntöne, Backpflaumen, Lakritze und eine wohlige Süsse darüber zeigend. Im Gaumen delikat, tänzerisch, sehr fein und elegant, tolles Lakritzearoma im feinherben Finale. Ein eleganter Klassiker, der vielleicht zu Beginn unterschätzt wird. 10: Oft an Bordeauxproben als grosser Grand-Cru-Wert präsentiert. Rauchige Cabernetwürze, etwas Moschus und Hirschleder, nobel und elegant. Kostet etwa die Hälfte von dem, was er wert ist. (18/20). 12: In München an der Weinkeller-Erföffnung bei Mövenpick. Ein ganz toller Wert. Jetzt in der ersten, langen Genussphase. trinken (2012 - 2035)
89 Wine Spectator
Plummy aromas, with leaf and tobacco undertones. Medium-bodied, with soft, silky tannins and a medium finish. Balanced and delightful already, yet needs a little more concentration to be outstanding. Best after 2010. 22,220 cases made. –JS
87 Robert Parker
This estate continues to under perform, particularly in view of what the previous owners accomplished. Nothing made today resembles the great vintages of the 1960s, 1970s, 1980s, 1990s, or even the top-flight 2000. Nearly every St.-Julien chateau is making better wine, and Gruaud Larose needs a wake-up call. A stricter selection might be a place to start. The dark ruby/garnet-colored 2004 reveals an herbal nose displaying hints of dirty saddle leather intermixed with roasted herbs, spice, black cherries, currants, and a green pepper-like character. It is a lightweight effort with medium body, superficial depth, crisp acidity, and sharp tannins in the finish. While it will keep for 10-15 years, and may become slightly more complex, it remains a major disappointment.
Producteur
Château Gruaud Larose
Deuxième Grand Cru Classé de grande envergure, le Château Gruaud Larose est à l’origine de certains vins de Saint-Julien parmi les plus puissants et dotés d’une structure imposante. Entré dans le patrimoine de la famille Merlaut en 1997, ce domaine ancestral est né au 18ème siècle. Depuis ses débuts, il est voué à la viticulture. Son vignoble, qui s’étale sur un plateau riche en graves à peine à l’ouest de Beychevelle, met en valeur les variétés bordelaises nobles. Il avantage le cabernet-sauvignon à plus de 50%, complété de surfaces plus restreintes de merlot, cabernet franc et petit verdot. La famille a introduit l’utilisation de pratiques biologiques sur l’ensemble des 84 hectares du vignoble, s’appliquant à élaborer les vins les plus naturels qui soient. En découlent, des cuvées convaincantes, denses et tanniques, qui imposent au moins huit à dix ans de garde patiente. Le second vin, Sarget de Gruaud Larose, duplique l’esprit de pureté incarné par le grand vin, Gruaud Larose.