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Tignanello 1982 75cl

Vino da Tavola | Toscane | Italie
CHF 270.25
Évaluations et Scores
91 Wine Spectator
Concentrated ripe raspberry and chocolatey flavors characterize this wine, which has the firm tannins and plump structure to demand three or four years before it's what it should be.
91 Wine Spectator
Concentrated ripe raspberry and chocolatey flavors characterize this wine, which has the firm tannins and plump structure to demand three or four years before it's what it should be.
89 Robert Parker
Very pale brick colour going brown. The nose is fading a little with notes of dried fig, forest floor and a little gamey / meatiness. The faintest remnants of silky tannins remain on the palate supporting some dried fruit and tea leave flavours. Medium to high acidity still provides some freshness, though this wine has topped its pinnacle and is on its way back down the mountain. Long earthy finish. Tasted November 2008.
89 Robert Parker
Very pale brick colour going brown. The nose is fading a little with notes of dried fig, forest floor and a little gamey / meatiness. The faintest remnants of silky tannins remain on the palate supporting some dried fruit and tea leave flavours. Medium to high acidity still provides some freshness, though this wine has topped its pinnacle and is on its way back down the mountain. Long earthy finish. Tasted November 2008.
Producteur
Antinori - Tenuta Tignanello
La genèse de Tignanello – pour beaucoup le premier Super Toscan – remonte à 1971 et s’appuie encore aujourd’hui sur un assemblage originel de cabernet-sauvignon et de sangiovese. Niché dans les collines pittoresques entre les vallées des rivières Greve et Pesa, ce domaine de 350 hectares compte 147 hectares de vignes réparties sur l’aire d’appellation de Chianti Classico. Depuis le milieu du 19ème siècle, plus que toute autre, cette propriété mythique est restée fidèle aux valeurs de la famille Antinori : assurer l’union entre la tradition et la modernité à travers des vins authentiques qui symbolisent leur terroir. Protagoniste des vins toscans, Piero Antinori s’est fait remarquer par ses innovations et ses expérimentations sur le terrain. Il dirige le groupe Marchesi Antinori, secondé par ses trois filles. Tignanello est le berceau de deux vins les plus influents de tous les temps : le fleuron de la gamme, Solaia, et le premier Super Toscan, Tignanello. Ces deux cuvées emblématiques portent la signature Antinori en matière de qualité ; ils sont à la fois vifs et complexes et révèlent sans nul doute la présence de ce terroir unique.