Close
Search
Filters
Critics scores
19 Rene Gabriel
14: Sattes Purpur, am Rande leicht aufhellend. Nobles, schwarzpfeffriges Bouquet, viel Zedern, darunter noch erstaunlich viel Cassis. Man spürt förmlich wie das elegante Nasenbild an der Luft permanent zu nimmt. Je länger man das Bouquet ergründet, desto mehr kommen Parallelen mit anderen, ganz grossen Ducru’s aus dem Glas. Im Gaumen mit ausgeglichener, noch verlangender Adstringenz. Dabei spürt man, dass diese Tannine extrem viel nobler sind, als jene vom Lagrange, im Finale fast nur noch schwarzbeerig mit traumhafter Rasse. Das könnte ein 20/20-Kandidat werden in der vollen Reife, welche ich etwa 2030 proklamiere. (19/20). 18: : Die Farbe ist recht dunkel, man sieht gegen aussen eine gewisse Reife. Die Gesamterscheinung wirkt dezent matt. Das Bouquet ist wunderschön gewürzt, die Frucht ist am Abklingen und macht einem leicht erdigen, schier trüffeligen Ton Platz. Heller Tabak, reife Pflaumen und Edelhölzer ergänzen das Nasenbild im zweiten Ansatz. Der Gaumen ist aussen voller Charme und gibt sich reif, während man auf der Zunge noch eine fein kernige Note feststellt. Also scheint er momentan in einer gewissen Zwischenphase zu sein. Er entwickelt sich dann permanent an der Luft. Also hätte ihm Dekantieren sehr gut getan. Fazit: erste Reife mit weiten 30 Jahren Lebensgarantie. (19/20).
96 Robert Parker
Composed of 70% Cabernet Sauvignon and 30% Merlot, the medium to deep garnet-brick colored 2000 Ducru-Beaucaillou charges out of the gate with flamboyant scents of baked black currants, raisin cake, prunes, Chinese five spice and eucalyptus plus touches of cigar box, new leather and cast iron pan. Medium-bodied, the palate is remarkably refreshing with all these decadent spice and dried berries layers coating the palate, textured by soft, powdery tannins, finishing long and mineral laced. Stunning!
95 Wine Spectator
Fantastic aromas of blackberries, wild berries and minerals. Extremely aromatic. Full-bodied and very tight, with big, silky tannins and a long, caressing finish. Superb. A muscular Ducru. Best after 2010. 17,500 cases made. JS
92 Vinous
Bright ruby-red, less saturated than the 2002. Very pure aromas of cassis, minerals and mocha, with a hint of raw berries. Juicy, pure and tightly wound, with intense flavors of dark berries, bitter chocolate, espresso and licorice. Broadens impressively on the long, aromatic, suave finish, showing lovely grip and class. Finer than Borie's 2000 Grand Puy Lacoste and in need of longer aging but not clearly stronger.
Producer
Château Ducru Beaucaillou
Beautifully located along the Gironde estuary, the Victorian-styled Château Ducru-Beaucaillou sits high above the rest with a breathtaking view of the land and water below. Founded in the 13th century, this estate has seen only five families of successive owners. Today, the château is managed by the Jean Eugène Borie SA company, third generation Bruno-Eugène has acted as CEO since 2003. Due to its exceptional topographic origins, the large stones found across the 75-hectare vineyard provide a unique wine-growing terroir. Ducru-Beaucaillou produces quintessential Saint-Julien wines – fine, elegant, satisfying blends that linger on the palate. Classified as a 2ème Grand Cru Classé property, the grounds are planted to a mix of predominantly Cabernet Sauvignon, followed by Merlot and equal portions of Cabernet Franc and Petit Verdot. As a leading Super Second, the Grand Vin is an exemplary classically structured wine of the appellation, combining the grace and grandeur with its subtle cedar and dark fruit notes.