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Clos Fourtet 2010 75cl

1er Grand Cru Classé B | St. Emilion | Bordeaux | France
Sold out
Critics scores
98 Robert Parker
Deep garnet in color, the 2010 Clos Fourtet is a little closed to begin, opening out to reveal notes of baked black cherries, blueberry preserves and dried mulberries plus hints of cast-iron pan, fertile loam and cigar box with a waft of sandalwood. Full-bodied, the palate has a rock-solid frame of firm, grainy tannins and compelling freshness supporting the muscular fruit, finishing long and mineral laced. Very impressive! <br/>
98 Robert Parker
Deep garnet in color, the 2010 Clos Fourtet is a little closed to begin, opening out to reveal notes of baked black cherries, blueberry preserves and dried mulberries plus hints of cast-iron pan, fertile loam and cigar box with a waft of sandalwood. Full-bodied, the palate has a rock-solid frame of firm, grainy tannins and compelling freshness supporting the muscular fruit, finishing long and mineral laced. Very impressive! <br/>
95 Wine Spectator
Very winey, with a saturated, sappy feel as kirsch, blackberry preserves and blueberry coulis notes tumble around, while the frame of charcoal, smoldering tobacco and licorice root keeps them penned together. The tannin structure is significant, but very refined, and that should carry this through extended cellaring while the aromatics and midpalate develop harmony. Best from 2016 through 2030. 3,750 cases made. –JM
95 Wine Spectator
Very winey, with a saturated, sappy feel as kirsch, blackberry preserves and blueberry coulis notes tumble around, while the frame of charcoal, smoldering tobacco and licorice root keeps them penned together. The tannin structure is significant, but very refined, and that should carry this through extended cellaring while the aromatics and midpalate develop harmony. Best from 2016 through 2030. 3,750 cases made. –JM
18 Rene Gabriel
Tiefes Purpur, satt in der Mitte, Granatschimmer am Rand. Viel Kirschen im Nasenbild zeigend, gut unterlegt, noble Edelhölzer. Im Gaumen fordernd durch eine pointierten Säurebeginn, rote Kirschen, wirkt vordergründig und streng, satt im Extrakt mit extrahiertem Touch. Wollte man zu viel, oder ist das eine Art von falscher Fährte für die Potentialanzeige. Kann noch zulegen. War sehr schwierig zu bewerten. (17/20). 12: Sehr dunkles Granat mit lila Schimmer. Intensives, heisses Bouquet, die Frucht wirkt gekocht und somit auch etwas kompottig, so merkt man auch deutlich den Alkohol. Im Gaumen macht er dann wieder viel wett, ist cremig, dicht und auch genügend fleischig mit einer beeindruckenden Opulenz. Irgendwie tanzt das Ding zwischen Bluff und Genialität. Ich runde einen Punkt gegenüber meiner ersten Primeureinschätzung auf. warten (2019 - 2038)
18 Rene Gabriel
Tiefes Purpur, satt in der Mitte, Granatschimmer am Rand. Viel Kirschen im Nasenbild zeigend, gut unterlegt, noble Edelhölzer. Im Gaumen fordernd durch eine pointierten Säurebeginn, rote Kirschen, wirkt vordergründig und streng, satt im Extrakt mit extrahiertem Touch. Wollte man zu viel, oder ist das eine Art von falscher Fährte für die Potentialanzeige. Kann noch zulegen. War sehr schwierig zu bewerten. (17/20). 12: Sehr dunkles Granat mit lila Schimmer. Intensives, heisses Bouquet, die Frucht wirkt gekocht und somit auch etwas kompottig, so merkt man auch deutlich den Alkohol. Im Gaumen macht er dann wieder viel wett, ist cremig, dicht und auch genügend fleischig mit einer beeindruckenden Opulenz. Irgendwie tanzt das Ding zwischen Bluff und Genialität. Ich runde einen Punkt gegenüber meiner ersten Primeureinschätzung auf. warten (2019 - 2038)
Producer
Château Clos Fourtet
Ideally situated just outside of the Saint-Émilion town walls, Château Clos Fourtet is a perennial Bordeaux superstar. High on the clay soils of the limestone plateau, the 20-hectares of vineyards are planted to an amalgamate of predominately Merlot, with smaller plots of Cabernet Sauvignon and Cabernet Franc. The estate owes its name and lofty positioning to its long history. The property was once used as a fort in the Middle Ages to protect the city, called Clos Fourtet otherwise “Camp Fourtet”. At the turn of the century, Philippe Cuvelier acquired Clos Fourtet promising to follow in the path of those quality-conscious owners before him. Beside the expert oenologist, Stéphane Derenoncourt, the wines have especially been powerful and lavish during this past decade, raising standards year after year. Clos Fourtet, the Grand Vin is a densely extracted new-oaked red, a true refined and top-of-the-line Saint-Émilion wine. As one of the most beautifully placed estates, it is also ranked amongst the greatest Right Bank producers as a Premier Grand Cru Classé property.