19 Rene Gabriel
Sehr dunkles Weinrot mit viel Granatreflexen. Das Bouquet ist entweder verhalten oder diskret, was aber für einen Wein in diesem Zwischenstand irgendwie logisch ist. Was in die Nase gelangt ist subtil und sehr elegant. Im Gaumen perfekt geformt, die Säure ist reif, die Tannine sind mild und gleichen die feine Adstringenz perfekt aus, im Nachklang kommen Kräuter und viel schwarzbeeriger Cabernet zum Vorschein. Ist der 2009er vielleicht als Ducru etwas zu laut, so hat dieser 2005er genau die Idealmasse und das Maximum der gewünschten Typizität. Hat das Zeug um den letzten Punkt auch noch zuzulegen bis zu seiner Reife. In ein paar Jahren geht es hier erstmals zaghaft los!
97 Robert Parker
The 2005 Ducru Beaucaillou is a 10,000-case blend of 67% Cabernet Sauvignon and 33% Merlot (they used to produce 18,000-20,000 cases). It is an exceptionally powerful wine with a dense purple color, superb intensity, and a beautiful, sweet nose of spring flowers, raspberries, blueberries, graphite, and creme de cassis. Full-bodied with fabulous concentration, exceptionally high tannin, good acidity, and massive layers of richness that build incrementally on the palate, this monumental effort is more structured than their outstanding 2003. It may be the finest wine produced at this estate since the 1982 and 1961 Ducrus. Anticipated maturity: 2018-2050.
95 Wine Spectator
Aromas of blackberry, currant and toasty oak, with a hint of spice, lead to a full-bodied palate, with plenty of blackberry, chocolate and Indian spices. Balanced, refined and very pretty, with a velvety texture and a long, beautifully textured finish. Best after 2013. 10,000 cases made. JS