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Critics scores
20 Rene Gabriel
Sattes Purpur-Granat, dicht in der Mitte, lila Schimmer aussen. Nussiges Bouquet, Feigentöne, Datteln, Schokolade, nobler Darjeelingtee, Malz, Kräuternoten, warm aber nicht heiss, wird immer süsser an der Luft. Sublimer Gaumen, alles weich und geschmeidig, ziemlich opulent, Caramelnoten, hier wieder eine berauschende Kräuteraromatik und ein Hauch von fernöstlichen Gewürzen zeigend. Von der Nase her wird das einmal eine Art La Tâche aus St. Emilion. Im Gaumen wird es einer der schönsten Chevals die es je gab. Womit vergleichbar? Ein 90er in einer klarer ausgerichteten, konzentrierteren Form? Ein 98er vom Fett her aber mit noch mehr Finessen? Vom Druck her ein 2005er mit noch etwas mehr im Innern? Wie auch immer, bezahlen muss man wohl von all diesen erwähnten Jahrgängen (fast?) je einen Drittel.
100 Robert Parker
Deep garnet colored, the 2009 Cheval Blanc offers up profound notions of baked blueberries, blackberry compote and crème de cassis with suggestions of chocolate mint, new leather and cloves plus a waft of candied violets. Medium to full-bodied, the palate is an exercise in elegance with very classy, super fine-grained tannins, beautiful freshness and layer upon layer of mineral-laced blue and black fruits, finishing long and perfumed.
100 Robert Parker
Deep garnet colored, the 2009 Cheval Blanc offers up profound notions of baked blueberries, blackberry compote and crème de cassis with suggestions of chocolate mint, new leather and cloves plus a waft of candied violets. Medium to full-bodied, the palate is an exercise in elegance with very classy, super fine-grained tannins, beautiful freshness and layer upon layer of mineral-laced blue and black fruits, finishing long and perfumed.
20 Rene Gabriel
Sattes Purpur-Granat, dicht in der Mitte, lila Schimmer aussen. Nussiges Bouquet, Feigentöne, Datteln, Schokolade, nobler Darjeelingtee, Malz, Kräuternoten, warm aber nicht heiss, wird immer süsser an der Luft. Sublimer Gaumen, alles weich und geschmeidig, ziemlich opulent, Caramelnoten, hier wieder eine berauschende Kräuteraromatik und ein Hauch von fernöstlichen Gewürzen zeigend. Von der Nase her wird das einmal eine Art La Tâche aus St. Emilion. Im Gaumen wird es einer der schönsten Chevals die es je gab. Womit vergleichbar? Ein 90er in einer klarer ausgerichteten, konzentrierteren Form? Ein 98er vom Fett her aber mit noch mehr Finessen? Vom Druck her ein 2005er mit noch etwas mehr im Innern? Wie auch immer, bezahlen muss man wohl von all diesen erwähnten Jahrgängen (fast?) je einen Drittel.
99 James Suckling
Super-spicy, this is an extremely elegant 2009 with enormous concentration and finesse. The complex finish lights up the sky and you wonder how this spectacular ripeness could have been more perfectly expressed. Drink or hold.
98 Wine Spectator
Dense, brooding and richly coated, with a well of steeped black currant, fig paste and roasted plum fruit to draw on while the layers of charcoal, Kenya AA coffee and loam resolve themselves. This displays both breadth and depth, offering a great undercurrent of acidity to match its heft. Should be among the most long-lived wines of the vintage. Best from 2017 through 2035. Tasted twice, with consistent notes. 7,330 cases made. –JM
98 Wine Spectator
Dense, brooding and richly coated, with a well of steeped black currant, fig paste and roasted plum fruit to draw on while the layers of charcoal, Kenya AA coffee and loam resolve themselves. This displays both breadth and depth, offering a great undercurrent of acidity to match its heft. Should be among the most long-lived wines of the vintage. Best from 2017 through 2035. Tasted twice, with consistent notes. 7,330 cases made. –JM
Producer
Château Cheval Blanc
Producing phenomenal wines vintage after vintage, some being the most renowned wines in the world - the legendary Château Cheval Blanc lays at their forefront. Bernault Arnault and Albert Frère purchased the property in the late 1990s, sparing no expense the partners plan to make Cheval Blanc the greatest château on Bordeaux’s Right Bank. Classified as a Grand Cru Classé A-grade property, Cheval Blanc owns unarguably the highest plantings of Cabernet Franc in Bordeaux. Bordering the Pomerol appellation, with over half of their 39-hectares of land planted to Cabernet Franc, the estate consists of forty-five separate plots scattered across the region. The unique patchwork of an estate, alongside the high proportion of Cabernet Franc, accounts for the wine’s great complexity. A classically styled Cheval Blanc can be described by its rich, concentrated and intensely complex dark berry fruit and all spice flavors. Ten years or more of ageing will display the structured silky texture of the Grand Vin, Cheval Blanc at its best. A truly unrivalled wine.